Sárkányokkal termel energiát a Google

A Google felvásárolta a Makani Power nevű amerikai céget, amely sárkányokra, illetve szárnyakra erősített turbinákkal állít elő energiát. A céget beolvasztják a Google viszonylag titokzatosan kezelt Google X nevű kutató-fejlesztő laboratóriumba.

A megállapodást azután kötötték, hogy a Makani kihozta első, energiatermelő propellerekkel ellátott, önállóan repülni képes robotsárkányait. A Google nem mondja el, mennyit fizettek a cég felvásárlásáért, annyit lehet tudni, hogy korábban már 1,5 millió dollárt fektettek a cégbe. A Makani weboldalára felrakott közlemény szerint innentől elég erőforrásuk lesz, hogy a szélenergia költségeit a fosszilis energiaforrásokkal egy szintre csökkentsék, írja az index.hu.

A fix turbinák helyett a Makani repülő szárnyakkal kísérletezik, amelyeket felszerelnek több kisebb turbinával, amelyek propellerként működnek, amíg a repülőeszköz felszáll. Az energiát körpályán mozogva termelik meg, a földre pedig vezetéken jut le.

A cég szerint ez a módszer sokkal hatékonyabb az eddig használt földi turbináknál, és sokkal kevesebb erőforrásból lehet sokat építeni belőlük. A robotszárnyak rossz idő esetén képesek landolni, így elkerülhetőek a sérülések. A tervek szerint összekapcsolnák kis csoportokba a szárnyakat: hat gép lenne együtt, hatszög alakban, mindegyik csúcson egy. A szárnyak 250 és 600 méter között működnek. A 30 kilowattos prototípus tesztjei már elkészültek: emberi beavatkozás nélkül képes felszállni, landolni, energiát termelni és lebegni. A végleges modell nagyobb lesz, a tervek szerint 600 kilowattot termel majd.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.