Sárkányokkal termel energiát a Google

A Google felvásárolta a Makani Power nevű amerikai céget, amely sárkányokra, illetve szárnyakra erősített turbinákkal állít elő energiát. A céget beolvasztják a Google viszonylag titokzatosan kezelt Google X nevű kutató-fejlesztő laboratóriumba.

A megállapodást azután kötötték, hogy a Makani kihozta első, energiatermelő propellerekkel ellátott, önállóan repülni képes robotsárkányait. A Google nem mondja el, mennyit fizettek a cég felvásárlásáért, annyit lehet tudni, hogy korábban már 1,5 millió dollárt fektettek a cégbe. A Makani weboldalára felrakott közlemény szerint innentől elég erőforrásuk lesz, hogy a szélenergia költségeit a fosszilis energiaforrásokkal egy szintre csökkentsék, írja az index.hu.

A fix turbinák helyett a Makani repülő szárnyakkal kísérletezik, amelyeket felszerelnek több kisebb turbinával, amelyek propellerként működnek, amíg a repülőeszköz felszáll. Az energiát körpályán mozogva termelik meg, a földre pedig vezetéken jut le.

A cég szerint ez a módszer sokkal hatékonyabb az eddig használt földi turbináknál, és sokkal kevesebb erőforrásból lehet sokat építeni belőlük. A robotszárnyak rossz idő esetén képesek landolni, így elkerülhetőek a sérülések. A tervek szerint összekapcsolnák kis csoportokba a szárnyakat: hat gép lenne együtt, hatszög alakban, mindegyik csúcson egy. A szárnyak 250 és 600 méter között működnek. A 30 kilowattos prototípus tesztjei már elkészültek: emberi beavatkozás nélkül képes felszállni, landolni, energiát termelni és lebegni. A végleges modell nagyobb lesz, a tervek szerint 600 kilowattot termel majd.

Ajánlott tartalom

Az Európai Bizottság továbbra is gáztakarékosságot javasol az uniós tagállamoknak

Az Európai Bizottság azt ajánlja, hogy az uniós tagállamok az ellátás biztosítása és a piacok stabilizálása érdekében továbbra is takarékoskodjanak a gázzal - olvasható a brüsszeli testület keddi sajtóközleményében.