Sokkoló adatok a gyermekdohányzásról

A legutóbbi felmérések szerint Bosznia-Hercegovinában a felnőtt lakosság 37,6 százaléka dohányos, a gyerekek 14 százaléka cigarettázik.

Aida Ramic-Catak orvos, a dohánygyárak és a federáció egészségügyi központjának koordinátora a Dnevni avaz című szarajevói napilapnak elmondta, hogy a dohányosok közül a férfiak aránya 49,2 százalék, míg a nők 29,75 százalékban cigarettáznak. Szerinte elsőbbséget kellene adni a dohányzás okozta betegségek felderítésére. A rendelkezésre álló adatok szerint az elhunytak 60 százalékánál dominált az infarktus, az agyvérzés és a rák. Ezeknél a megbetegedéseknél egyenes kapcsolatot lehet föltételezni a dohányzással – magyarázta a doktornő. A vizsgálatok azt is kimutatták Boszniában, hogy a cigaretta fogyasztói árának folyamatos emelése miatt sokan abbahagyták a dohányzást. Ramic-Cataknak az a véleménye, hogy magasan kell tartani a dohányáruk árát, mert a régió tapasztalatai azt mutatják, hogy esetenként a 10 százalékos áremelés hatására 5-7 százalékkal csökkent a dohányzók száma.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.