Sötét és havazás hátráltatja a mentést

Nehézségekbe ütközik az áldozatok mentése Japánban.

A BBC egyik tapasztalt tudósítója szerint a cunami és a földrengés által leginkább érintett területek “nehezen megközelíthetők, különösen Ivate Szendaitól északra, ahol egy teljes várost porig rombolt a földrengés. Ráadásul már sötét is van, és még tart a tél, havazást jósolnak”.

Nem marad el a műkorcsolya-vb
A földrengés nem veszélyezteti a tokiói műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokság lebonyolítását, jelentették be a szervezők.

Utórengések sora Tokióban
“Helyi híradások már 100 körüli halálos áldozatról számolnak be” – írja Tomo67. (A nagy hírügynökségek eddig nagyjából 60 áldozatról számoltak be.) “Még mindig több helyen 10 méteres cunamit várnak. Egyébként még 9,20-kor is 4-es rengés volt a legkritikusabb részen és Tokióban és érződnek lökések” – folytatja olvasónk.

Atomerőműveket is érintett a földrengés
A 8,8-as erősségű rengés négy atomerőművet érintett Japánban, ezekben összesen 11 reaktor üzemel. A helyi kormány az események után nukleáris vészhelyzetet rendelt el, bár a hivatalos közlések szerint nincs semmilyen sugárveszély az országban.

A reformátusok is gyűjtenek
A Magyar Református Szeretetszolgálat orvosokat és pénzt küld Japánba. Egyúttal adománygyűjtést indítottak a bajbajutottak megsegítésére. Az adományokat a következő számlaszámra várják: 10702019-85008898-51100005

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.