Sötétek lesznek éjjel a francia kirakatok

Energiatakarékosság miatt éjszakára le kell kapcsolni a villanyt a franciaországi irodákban. Az intézkedéssel 750 ezer háztartás áramfogyasztását lehet megspórolni.

Ezentúl éjszaka le kell kapcsolni a villanyt Franciaországban az energiatakarékosság és a fényszennyezés csökkentése végett – közölte szerdán az ökológiai minisztérium. Július elsejétől a nem lakáscélú épületekben le kell oltani a belső világítást egy órával azt követően, hogy az utolsó dolgozó is elhagyta az épületet. Minden külső világítást éjjel egy órakor ki kell kapcsolni, beleértve az üzletek kirakataiét is. Karácsonykor és más helyi események, ünnepek alkalmával a helyi hatóságok adhatnak majd felmentést az intézkedés alól. A minisztérium szerint az új törvénnyel 2 TWh (Terawattóra) energia takarítható meg, ami megfelel 750 ezer háztartás egy évi áramfogyasztásának. A lépéssel Franciaország élenjáró lesz Európában a fényszennyezés csökkentése terén – mondja Delphine Batho miniszter. A fényszennyezés káros hatással van az állatvilágra (például megzavarja a költöző madarak tájékozódását), valamint az emberek alvási szokásaira. Magyarországon 2012 augusztusa óta az épületeket úgy kell megvilágítani, hogy ne okozzon fényszennyezést a horizonton; ebbe beleértendők a fényreklámok is a köz- és díszkivilágítás mellett a legfrissebb építkezési rendeletek szerint.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.