Spórolás: önellátó utcai lámpák

Nem mindegy, hogy milyen lámpákat használunk az utcákon, hiszen azok nagyon sok energiát fogyasztanak. De a nap energiája mindent megold!

Az a mennyiség, amelyet az utcai lámpák használnak el a biztonságos közlekedés miatt elég megdöbbentő. Az ilyen terhelés megszüntetése érdekében, a tervezők arra gondoltak, hogy ezek helyett napenergiával működő rendszereket érdemes létesíteni. Továbbá, szerencsére az utcai lámpák a szabad ég alatt vannak elhelyezve, ami azt jelenti, hogy elegendő energiát tudnak nyerni a napból az éjszakai világításhoz. Natalia Romanova, ipari tervező az utcai önfenntartó világítással rukkolt elő, amely napenergiát tárol a nap folyamán. A lámpák fémből készülnek, illetve egy beton alapon fognak állni. A hajlékony napelem modulok villamos energiát termelnek két Led-panel számára. A tervező azt reméli, hogy sokkal több energiát fognak előállítani a lámpák, mint azt a szükséges mennyiség megköveteli. Szerencsére sok helyen kezdenek megjelenni az ilyen típusú lámpák, ami egyre inkább szükségszerűvé válik a fenntartható környezet miatt.

 

Korábbi anyagunk az energiatakarékos izzókról:

[media id=61 width=320 height=240]

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.