Súlyos károkat okoznak a májusi viharos esőzések Kínában

Eddig legkevesebb 86 halálos áldozata van a hatalmas esőzéseknek és a hidegnek Dél-Kínában, ahol mintegy 8 millió embert érintenek közvetlenül az ilyenkor szokatlan időjárás következményei.

Tíz tartományban tizenhat embert még eltűntként tartanak nyilván, 275 ezret ki kellett telepíteni azt követően, hogy május ötödikén heves esőzések kezdődtek – tájékoztatott Csiao Jong (Jiao Yong), a vízgazdálkodási tárca miniszterhelyettese a hétvégén. Kijelentette: meteorológiailag szokatlan a jelenség ebben az időben, s arra figyelmeztetett, hogy az áradások időszakában még súlyosabb helyzettel kell számolni.

A Dél-Kínában május eleje óta tartó csapadékos időjárás miatt folyók léptek ki a medrükből, földcsuszamlások voltak, autópályák, hidak károsodtak, erőművek berendezései, villany- valamint távközlési vezetékek sérültek, gátak repedtek meg a terheléstől és víztározók kerültek veszélybe. Hunan tartomány Hszüpu (Xupu) megyéjében például négy hidat sodort el a víz, nyolcezer embert elzárva a külvilágtól.

Vannak olyan települések, ahol 15 éve nem tapasztaltak hasonló időjárási körülményeket az évnek ebben a szakaszában. Kuangcsouban (Guangzhou) május 7. óta 440 mm csapadék hullott, több mint az éves átlag 25 százaléka. Az áradások következtében a tartományi székhely egyes útjain 30 centiméteres víz hömpölygött. A kuangtungi (Guangdong) meteorológiai központ vezetője szerint mindez – nem kis részben – a globális felmelegedés következménye.

Az időjárási előrejelzések szerint Dél-Kína nagyobb részében a következő három napban további bő csapadék és viharos szél várható. A jelentések az érintett területek között Hupej (Hubei) és Kujcsou (Guizhou) tartományokat, valamint Csungking (Chonqing) várost emelik ki. Ezzel egy időben erős hidegfronti hatás és heves szélnek lesz tombol majd az északnyugati országrészben, ahol 8 Celsius fokos hőmérséklet csökkenésre számítanak. Homokvihar várható Belső-Mongóliában, valamint a Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur) autonóm területen – figyelmeztettek a meteorológusok.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.