Svájc az italpalackok és dobozok teljes újrahasznosítása felé

A béke és a találékonyság ellentétének példáját emlegetik egy régi híres filmben, A harmadik emberben, amikor az egyik főszereplő arról beszél, hogy míg a háborúk dúlta Európa nagy részében nagy találmányok egész sora született, a több száz éve békés Svájc mindössze a kakukkos órát mondhatja magáénak.

E kissé sarkos véleményt tovább enyhítheti az a fenntarthatóságunk szempontjából nem elhanyagolható tény, hogy a helvétek országa hamarosan eljut az italpalackok és dobozok teljes újrahasznosításáig. (Aiolus News) A műanyag-, és üvegpalackok, valamint az alumíniumból készült italos dobosok reciklálása a svájci szövetségi környezeti hivatal adatai szerint 2011-ben elérte a 92%-ot. Összesen 315.383 tonnát gyűjtöttek össze belőle, az üveg 94, az alumínium 91, a műanyag-palackok szintén 91%-át sikerült újrahasznosítani. E sikerhez persze az is kellett, hogy Svájcban már hosszú évek óta nagy gondot fordítanak a szelektív hulladékgyűjtésre, és a lakosság környezettudatossá nevelésére, amelyben intézmények, helyi hatóságok és civil szervezetek egyaránt részt vesznek. Ennek jele az is, hogy manapság az országban már csak elvétve lehet látni nyilvános helyen elszórt üres italos palackokat.

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.

Nincs hozzászólás

  1. valamikor volt uvegvisszavaltas is. ha ez jol lett volna megszervezve kevesebb szemetunk lenne. a boltokat erdekelte kene tenni az uvegvisszavaltasra es nem elfogadni hogy nincs hely a raktarban.