Szabó Imre átadta a Környezet Védelméért Díjakat

Szabó Imre átadta a Környezet Védelméért Díjakat

„Egy vidám rendezvény nem arra való, hogy megvitassuk a gazdasági világválság környezetvédelemre gyakorolt hatásait. Nem ez az alkalom a legalkalmasabb arra, hogy a természeti környezet pusztulásának víziójával ijesztgessük egymást. Azért sem, mert ezen a bálon csupa olyan ember találkozik, aki tudásával, eredeti gondolataival egy szebb, élhetőbb világ alakításán igyekszik. Itt valamennyien elkötelezett hívei vagyunk a fenntartható világ eszméjének, felelősséget érzünk gyermekeink, unokáink jövőjéért.”- mondta el köszöntőjében Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter szombat este Budapesten, a X. Környezetvédelmi Bálon, amikor átadta a Környezet Védelméért Díjakat.

A díjat 2000-ben alapította a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége azzal a céllal, hogy erkölcsi támogatást biztosítson a kiemelkedő környezetvédelmi-ipari és szolgáltatási tevékenységet folytató környezetvédelmi vállalkozásoknak és kimagasló környezetvédelmi munkásságot felmutató személyeknek.

A felhívásra beérkezett pályázatokat a szövetség elnöksége bírálta el, a zsűri ebben az évben egy cégnek és egy magánszemélynek ítélte oda a díjat.  A cégek kategóriájában a Környezet Védelméért Díjat az Alcufer Kft. nyerte el. Az Alcufer cégcsoport által kezelt hulladékok mennyisége 2009-ben meghaladta a 700 ezer tonnát, melynek jelentős részét a fém, illetve a fémtartalmú kiselejtezett eszközök, berendezések, járművek, elektromos és elektronikai hulladékok tették ki. Az Alcufer Kft. a megváltozott hulladék-összetételre, valamint a folyamatosan növekvő feldolgozandó anyagmennyiségekre tekintettel telepítetett egy 2,2 milliárd forint összértékű, modern hulladék-feldolgozó berendezést (shredder), amely évi 120 ezer tonna gépjárműroncs, nagyméretű elektromos és elektronikai termék szakszerű feldolgozására, anyagainak megfelelő szétválasztására alkalmas. A beruházással 50 új munkahely létesült, és a hozzá kapcsolódó beszállítói hálózatot is figyelembe véve további 150 főnek biztosít munkát.

Magánszemély kategóriában a Környezet Védelméért Díjat Galli Miklós kapta meg. Galli Miklós a Duparec Kft. alapítója, a hazai hulladékhasznosítás egyik kiemelkedő alakja, a MGYOSZ Környezetvédelmi Bizottságának elnöke, az Országos Környezetvédelmi Tanács tagja. Nemzetközi kapcsolataival a környezetvédelmi ipar magyarországi megteremtéséhez és fejlesztéséhez is aktívan hozzájárult, európai szintű elismertséget szerzett.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.