Szalonnát sütöttek, amikor felrobbant a meteor (képpel)

A péntek esti fényjelenség Ladányi Tamás csillagász szerint nem a Perseida meteorrajhoz tartozott, de hasonlóra a jövő héten is lehet számítani. Meteordarabok is földet érhettek.

Péntek éjszaka az időkép.hu számolt be arról, hogy több száz olvasójuk 21:46-kor meteort látott a Dunántúlon. “A következő napokban is lehet a péntekihez hasonló fényjelenségre számítani, a jövő héten lesz a Perseida meteorraj megjelenésének maximuma” – mondta Ladányi Tamás csillagász, aki azt is kihangsúlyozta, hogy ez a meteor nem a Perseidákhoz tartozott. A meteor 3-4 másodpercig tartó fényét és az azt követő hangrobbanást Zalaegerszegtől Miskolcig észlelték. Ladányi Dégről látta a meteort, és mivel több független beszámoló is arról szólt, hogy az a fényjelenséget hang is követte, szerinte matematikailag van esélye, hogy meteoritok is elérhették a földfelszínt. “Az ennyire fényes meteor nagyon szokatlan – tette hozzá – Egy óriási villámláshoz hasonlított, és a jelenség az egész eget bevilágította. Különlegességét pedig a zöldes-kékes fénycsóva jelentette, és az, hogy több részre szakadt.”
Ezt a színes fénycsóvát örökítette meg az Aggteleki Nemzeti Park melletti Trizsen fotózó, Tibike12 nicknevű hobbicsillagász is, aki a fotóját az Időképnek küldte el.

meteor

A másik népszerű, színes képet Rosenberg Róbert készítette a meteorról: a fotója több online újságban, csillagászfórumon, blogon és képmegosztó oldalon is felbukkant a naplo-online.hutól a spaceweather.comig.

 meteor

 

Rosenberg így emlékszik vissza az eseményekre: “A 60-as Iridiumot akartam rátenni egy sorozatképre. Elindítottam a sorozatfelvételt és bementem. Kutyám ugat, ha petárdáznak. A Iridium előtt jelzett, körülnéztem, de nem láttam semmit. Azután hazaérkezett lányom és izgatottan mesélte, hogy brutál kékes-zöldes meteort látott a kocsiból délnyugat felé. Akkor ez rajta kell lenni valamelyik képen, mondtam, és ott is van.” Az amatőr csillagászok a csillagvaros.hu-n is lelkesen kommentálták a pénteki meteort. “Mi épp szalonnát sütöttünk Pesterzsebeten, és mi is dél-délnyugati irányban láttuk, kb. 21:45 körül. Szép látvány volt” – írta Lajos, Tűzgömb Lány viszont már nem volt ilyen szerencsés: “Én is láttam 21:46 körül valami felfényesedést-felvillanást. Sajnos háttal állhattam az eseménynek, de még a belváros félig kivilágított utcáin is érzékelni lehetett. A beszámolók és a színes fotók alapján meseszép lehetett!”

 
Több amatőr csillagász is úgy járt egyébként, mint Tűzgömb Lány: azért maradtak le a péntek esti meteorrobbanásról, mert épp az ellenkező irányban vadászták a Perseida-rajt. “Tegnap rengeteg meteor, tűzgömb húzott át az égen, én Perseidából is láttam vagy kettőt! A Balaton fölött felrobbant meteornak épp háttal ültem és okulárba néztem – írja Árpád – Csak arra kaptam fel a fejem, hogy villámlik 4 másodpercen keresztül, hátrafordultam, de még akkor is szinte irizált az ég! Félelmetes volt, hát még ha szembe ülök vele!” Hasonló jelenség legutóbb 2010. február 28-án történt Magyarországon, akkor keleti irányban suhant át az ország légterén egy meteordarab, ami valahol Szlovákia felett robbanhatott fel. A fényjelenséget akkor a levegőben tartózkodó repülők pilótái is észlelték. A becsapódás nyomát hosszú ideig keresték, de csak pár apró darabot találtak a levegőben felrobbant meteorból.

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.