Szédítő magasságú széltornyok vasbetonból?

Vajon jelenthetnek-e a vasbetonból készült tornyok érvényes alternatívát a szélkerekeknél jelenleg alkalmazott acél helyett?

Ezt a kérdés tette fel magának az iowai állami egyetem környezetvédelmi mérnöki tanszékének professzora, Sri Sritharan és tanítványa, Grant Schmitz. A két kutató próbának vetette alá a vasbeton potenciálját, nem csupán azért, hogy felválthatja-e az acélt, hanem azért is, hogy meghaladható-e vele a széltornyok jelenlegi, 80 méteres magassághatára, írja az energiacentrum.com.

Sritharan professzor szerint az acéltornyokat nem lehet már tovább magasítani, mert például egy újabb 20 méter jelentősen növelné a költségeket. Éppen ezért a szélenergia-ipar fontolóra vette a vasbeton alkalmazását. A teszt során a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy egy három részből álló vasbetonoszlop elbír-e egy összesen közel 70 tonnást súlyt, amelynek 20 százaléka a tetejére esik, valamint arra, hogy melyik a legjobb módszer az oszlop elemeinek összeillesztéséhez. Ehhez előre gyártott rögzítő elemeket, és különböző típusú vasbeton anyagot használtak fel.

A terhelési teszt 45 tonnáig mutatott tökéletes eredményt, e felett már keletkeztek repedések. Schmitz számításai azt is kimutatták, hogy megfelelő rögzítésekkel egy 100 méter magas vasbeton torony akár 160 km/órás, 10 percen át folyamatosan fújó szelet is kibírhat, élettartamát pedig 20 évre lehet tervezni. Sritharan szerint e teszteredmények nyomán akár néhány éven belül kereskedelmi forgalomba is kerülhetnek a vasbeton tornyú szélerőművek.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.