Jelentések a világ energiahelyzetéről

Számos összegző jelentés látott napvilágot az elmúlt napokban a tavalyi esztendő fejleményeinek értékeléséről. 2012 bővelkedett szalagcímekben, ám a valóságban a változások a felszín alatt érzékelhetőek.

A sorban mindenekelőtt a BP éves kiadványát említenénk, a statisztikai beszámolók zászlóshajóját. Ahogyan Christof Rühl, a BP vezető közgazdásza fogalmaz bevezető áttekintésében, a „porfelhő elültével” a 2012-es esztendő számos szalagcímet produkált. Az USA történelmének legnagyobb olajkínálat bővülését regisztrálta, továbbá rekord mennyiségű – az országból kiszoruló – szenet exportált Európába. A világ négy legnagyobb gazdasági szereplőjéből háromban (Kína, Japán és Németország) a megüjuló energia részaránya meghaladja a nukleáris energiáét. A cseppfolyós földgáz (LNG) kereskedelme történelme folyamán először mutatott csökkenést, írja az energiainfo.hu.

A felszínt átfogóan tekintve mindazonáltal 2012 nem mutat jelentős fejleményeket, a világ összes elsődleges energiahordozó felhasználása 1,8 %-os növekedést mutat, ami az elmúlt tízéves időszak átlaga alatt marad minden forrás vonatkozásában – a megújulókat, illetve vízenergiát leszámítva -, és Afrikát kivéve minden régióban.

A felszín alatt viszont érzékelhetőek a lassan mozduló energiarendszer súlypontjának eltolódásai, változási tendenciái. A hosszú távú trendekre figyelve folytatódott a világgazdaság súlypontjának áthelyeződése a fejlődő (OECD-n kívüli) országok felé. Az elmúlt tíz év globális energiaigényének 30 %-os növekedése lényegében ennek a térségnek a számlájára írható, míg az OECD országokban az elmúlt öt évből négyben csökkent a fogyasztás, jóllehet e négy évből háromban növekedett ugyanakkor a GDP. 2012-ben az OECD országokban 1,2 %-kal csökkent az energiafelhasználás, míg a GDP 1,4 %-kal bővült. Ez azt jelenti, hogy a primer energiahordozók felhasználása tekintetében a fejlett országok a 2002-es szinten vannak, időközben azonban halmozottan 26 %-os GDP növekedést könyvelhettek el. A fejlődő világ viszont nemcsak az igénynövekedés terén jeleskedett, hanem a termelésbővülés 98%-át is adta, az USA robbanásszerű szénhidrogén fellendülését is beszámítva.

Az adott időszakban a nyilvántartott szénhidrogén ásványvagyon kitartóan növekedett. 2012-ben újabb 15 milliárd hordóval bővült a kőolajkészlet, viszont a feljegyzések első ízben regisztráltak csökkenést a földgáz tekintetében, mintegy 500 milliárd köbméter mennyiségben. Ez utóbbi mögött a világ összes országában tapasztalható áresés, illetve az USA jelentősen csökkentett fúrási aktivitása áll. Mindenesetre a kőolajkészletek 26 %-kal, a földgázkészletek pedig 21 %-kal nagyobbak a tíz évvel ezelőtti szinthez képest, és nagyjából 60 %-al haladják meg a húsz évvel korábbi mennyiséget.

Ami az energiaárakat illeti, az utolsó évtized példátlan áremelkedést hozott. Az elmúlt öt esztendő átlagos éves árai reálértékben 230 %-kal nagyobbak a nyersolaj esetében a tíz évvel ezelőtti időszakhoz képest, a szénárak 140 %-ot emelkedtek, a földgáz pedig 90 %-os árnövekedést mutat. Az elmúlt öt év során az egyes energiahordozók közötti árdifferenciák is nőttek. A tavalyi évben a kőolajárak stabilizálódtak a rekord magas szinten; a földgáz vegyes mozgásokat mutatott, az USA-ban 32 %-ot csökkent az ár, míg a világ más tájain mindenütt emelkedett, egyedül a szénárak csökkentek általánosan világszerte, átlagosan 20 %-kal.

A BP statisztikai számvetését érdekes összevetni az Enerdata szintén a napokban közreadott globális energiamérlegével. Az utóbbi összeállítás némileg eltérően strukturálja a világgazdaságot, a G-20 országcsoportra koncentrál az OECD helyett. A globális energiafogyasztás 80 %-át képviselő G-20-ak 2,1 %-os gazdasági növekedéséhez 1 %-os energiahordozó felhasználás bővülés társult 2012-ben. A vásárlóerő paritáson számolt 2,7 %-os növekedésre vetítve ez 1,7 %-os energiaigényesség javulást jelent, viszont 1,4 %-os széndioxid kibocsátás növekedés (25,1 milliárd tonna) árán. Az energiafogyasztás húzórégiója a BRICS országok voltak (3,7 % növekedés), ahol viszont az energiaigényesség 70 %-al haladja meg a legfejlettebb G-7 országok átlagát. Érdemes felfigyelni arra, hogy a széndioxid kibocsátás növekedési rátája meghaladta ebben a G-20 körben a fogyasztásnövekedés mutatóját.

A szénfelhasználás növekedésének üteme valamelyest fékeződött Kína relatív gazdasági lassulása, továbbá a szénnek az USA-ból történő kiszorulása következtében, ellenben növekedett Európában, ahol az USA-hoz képest fordított folyamat ment végbe. A fő piacok mindazonáltal Kína, India és az USA, amelyek a G-20-ak szénfelhasználásának 75 %-át teszik ki. A földgázfogyasztás az USA-ban és Japánban emelkedett, míg Európában csökkent részaránya az energiahordozó szerkezetben, jóllehet az időjárás tompította a visszaesés mértékét.

Az Enerdata mérleg érdekes adata, hogy tavaly a BRICS országok 6800 TWh éves villamosenergia felhasználása felzárkózott a G-7 csoport mennyiségi mutatójához. A BRICS országok tízéves átlagos villamosenergia felhasználás bővülése 7,3 %-ot mutatott, szemben a G-7 0,5 %-os igénynövekedésével. A G-20 csoport növekedési átlaga 3,1 % volt, míg a világ teljes áramfogyasztása 1,7 %-kal emelkedett tavaly.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.