Székesfehérvár: “házhoz menő” szelektív hulladékgyűjtés

Úgynevezett “házhoz menő” szelektív hulladékgyűjtést vezetnek be Székesfehérvár tömbházas övezeteiben a papír – és műanyaghulladék gyűjtésére – jelentette be a szolgáltató cég illetékes vezetője és polgármesteri hivatal munkatársa csütörtökön sajtótájékoztatón.

A szelektív gyűjtést három ütemben valósítják meg, oly módon, hogy közben változatlanul megmaradnak az úgynevezett hulladékgyűjtő szigetek, amelyekből már 58 működik Székesfehérváron  – mondta el Damsits László, a városi környezetvédelmi és kommunális iroda munkatársa.

Tájékoztatása szerint elsőként a város középső és Észak-keleti részen levő lakónegyedekben október elsejétől helyezik ki a rikító sárga színű, felcímkézett szelektív gyűjtőket, majd január elsejéig a város valamennyi lakótelepén megvalósulhat a szelektív hulladékgyűjtés.

A tervek szerint 100-120 lakás “kap” egy-egy konténert, amelyekbe tiszta és összepréselt állapotban a pet palackokat, a teljes és gyümölcsleves dobozokat, tisztítószeres és kozmetikai flakonokat, bevásárló szatyrokat, zacskókat helyezhetik el.

A hulladékpapír gyűjtők kihelyezése már megkezdődött. Azokba az újságpapírt, a prospektusokat, az irodai papírokat, géppapírt, papírzacskót, kozmetikai és élelmiszerek kartondobozait helyezhetik el a lakók. A papír azonban nem lehet olajos, zsíros, vagy egyéb élelmiszerrel szennyezett – hívták fel figyelmet a sajtótájékoztatón.

A szolgáltatás ingyenes. S mivel a szelektív gyűjtéssel csökkenhet a kommunális szemét nagyobb részét alkotó műanyag hulladékok aránya, a lakóközösségek még takarékoskodhatnak is a hulladékszállítási költségen.

Székesfehérváron egyébként a családi házas övezetekben már bevezették a “házhoz menő” szelektív hulladékgyűjtést, s az ottani tapasztalatok kedvezőek.

Ajánlott tartalom

A holland kormány vízhiányt jelentett be a tartós szárazság miatt

Hollandiában hivatalosan is vízhiánnyal kell számolni, és bár még nincs szükség különleges intézkedésekre, de ha az aszály folytatódik, ez bekövetkezhet - jelentette be szerdán Mark Harbers infrastruktúráért felelő miniszter.