Szelektív hulladékgyűjtés indul a szolnoki oktatási-nevelési intézményekben

A környezet védelmének érdekében indít nevelési akciót Szolnok valamennyi iskolájában és óvodájában a Zöld Misszió Környezet-, Természet- és Városvédelmi Egyesület; első lépésként szelektív hulladékgyűjtő edényeket helyeznek el a város oktatási és nevelési intézményeiben.

Az élővilágra figyelő tudatos nevelést már gyermekkorban el kell kezdeni, és ha az erre hivatottak ezt jól csinálják, akkor a gyerekek felnőttként egész másként gondolkodnak majd szűkebb és tágabb környezetükről – mondta Szalay Ferenc polgármester pénteken a település azon óvodájában, amely elsőként részesült az eszközökből.
A szolnoki civil szervezet a megyeszékhely által nyert Norvég Alap forrásból valósítja meg a környezettudatos nevelést erősítő akciót. Mintegy 15 millió forintért 900 speciális gyűjtőedényt vásároltak, ezekből százat óvodákba szállítanak ki ezen a héten. Az elmúlt héten 800 hulladékgyűjtő már kikerült a szolnoki iskolák tantermeibe.

Szolnok városa 581 millió forintot nyert a Norvég Alaptól, ezt a pénzt a civil szervezetek, nonprofit szervezetek, felnőttképzési intézmények, oktatási intézmények és cégek a környezettudatos nevelésre, szakemberek képzésére fordíthatják. A Norvég Alap pályázatának talán leglátványosabb elemei a környezetvédelmi akciók, amelynek keretében számos civil szervezet tud tenni a város környezetéért szebbítéséért. Így többek között a bolygatott és roncsolt élőhelyek helyreállítása és átszervezése, biztonságos fészkelő helyek kialakítása, zöldfelület növelése, növénytelepítések szerepelnek a programban. Fontos cél a kerékpározás ösztönzése is kerékpártárolók, megállók kialakításával, kerékpáros túrák, versenyek szervezésével és lebonyolításával.

Egyes pályázók ifjúsági, nem iskolarendszerű környezettudatos oktatásra és szemléletformálásra költik a megnyert pénzt: erdei iskolák és környezetvédelmi táborok szervezése és lebonyolítása, tájbejárás szervezése rögzült a terveikben. Ugyancsak fontos eleme a programnak a szelektív hulladékgyűjtés kialakítása, közösségi terek energiatakarékos átalakítása, környezetvédelmi témájú rendezvények, programok szervezése, lebonyolítása.
A Norvég Alap által meghirdetett összegre egy főiskola, négy általános és középiskola, két nonprofit kft., két alapítvány és négy civil szervezet pályázott sikeresen a Tisza-parti városból.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.