Szélerőmű park épül Ikerváron

Tizennégy szélkerékből álló szélerőmű parkot épít a Vas megyei Ikerváron a spanyol Iberdrola energiavállalat – közölte az MTI-vel Szabó Béla, a vasi község polgármestere kedden.

Több mint három éves előkészítés után már megkezdődött négy szélerőmű alapozása, az önkormányzat már átadta a munkaterületet a cégnek, a terület régészeti kutatása és a lőszermentesítés is megtörtént – közölte a polgármester.
Tájékoztatása szerint eredetileg 24 szélturbina felállítását tervezték, összesen 40 megawatt teljesítménnyel, de a projekt a kvóták elosztásánál csak 24 megawattra kapott lehetőséget, így összesen 18 szélerőmű épülhet meg, 14 darab Ikrervár határában, további kettő-kettő pedig a közeli Csénye és Megyehíd határában.

Szabó Béla elmondta: a község tornyonként egymillió forintot kap a spanyol cégtől azok felépülése, műszaki átadása után és jelentős bevételre számít önkormányzatuk később az iparűzési adóból is.
Az építés során megerősítenek, szilárd burkolattal látnak el több mezőgazdasági utat is, amelyeken könnyebben közlekedhet majd a kombájn, az utat sem viszik el innen, ez is a falu haszna – fogalmazott Szabó Béla.
A polgármester egyelőre azt nem tudta megmondani, hogy mekkora iparűzési adóbevételt várnak a fejlesztéstől, mint ahogyan arról sem tudott tájékoztatást adni, hogy mekkora beruházással épül a szélpark. Szavai szerint idén már több szélturbina működni fog, a tervezett 14  pedig egy év múlva üzemelhet.
Ikervár első embere elmondta azt is: a terület régészeti feltárása során kelta sírokra bukkantak a régészek, de mivel a tornyok viszonylag messze helyezkednek el egymástól véleménye szerint ez csak akkor fogja hátráltatni az építést, ha az utakat is érinti a leletmentés.
Szabó Béla elmondta azt is: Ikervár nemcsak a kedvező szélviszonyok miatt alkalmas a szélerőmű park létesítésére, hanem azért is, mert a közelben halad el több olyan elektromos nagyfeszültségű elektromos hálózat, ahová egy transzformátor állomás segítségével be tudják majd táplálni a megtermelt elektromos áramot.

A polgármester emlékeztetett, Ikerváron még ma is működőképes az ország első, 1895-ben épült vízierőműve.
Az MTI tudósítója megpróbálta utolérni az Iberdola Renovables Magyarország Kft. illetékesét is, aki azonban egyelőre nem reagált a távirati iroda érdeklődésére.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.