Szélerőmű-parkok épülnek Lengyelországban

Szélerőmű-parkokat létesít Lengyelországban 250 megawatt kapacitással 1,3 milliárd zloty beruházással a China-CEE Fund kockázati befektetési társaság és az Enlight Renewable Energy izraeli energiaipari fővállalkozó vállalat – írja a CEE Equity Partners Ltd., a China-CEE Fund befektetési tanácsadójának a közleménye.

A két cég első lengyelországi közös beruházása egy 36 megawatt áramtermelési kapacitású szélerőmű-park lesz Wroblewóban, ami 2014 végére készül el. A felek megállapodtak egy másik szélerőmű-park projekt keretfeltételeiben is, amelynek kapacitása a készültségi fázistól függően 110, majd 214 megawatt lesz.

“A második projekt már jóval nagyobb volumenű lesz mint az első és lényegesen megnöveli a lengyel szélerőművek áramtermelési kapacitását. A projekt első fázisa 2015 végére készül el. A második projekt szélerőmű-parkjai teljes kivitelezésben pedig 214 megawatt áramtermelési kapacitással rendelkeznek majd” – írja a CEE Equity Partners közleménye.

A két projekt kivitelezője a lengyel GEO Renewables vállalat lesz. A szélerőmű parkokat a China-CEE Fund és az Enlight kifejezetten a célra létrehozott közös vállalata üzemelteti majd többségi tulajdonban, a GEO Renewables kisebbségi részesedése mellett.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.