Szélerőműveket telepítenek a sztyeppéken

Mongóliában is ráébredtek arra, hogy a sztyeppék országa valóságos paradicsoma a szél- és a napenergiának. Egyes felmérések szerint e kettőnek olyan potenciálja van az országban, hogy akár egész Ázsiát elláthatnák villamos energiával. (Aiolus News)

Bár már láthatók itt is egyes házakon napelemek, és léteznek autók számára elektromos áramot termelő kis szélturbinák, az első országos hatású szélparkot a következő hetekben csatlakozhatják a mongol elektromos hálózathoz. A szélpark összesen 31, egyenként 1, 6 MW teljesítményű generátorokból áll, telepítési helye a fővárostól, Ulan-Bátortól 70 km-re délkeletre. Úgy tervezték, hogy ellenálljanak nemcsak az erős szeleknek, hanem a zord időjárási körülményeknek is. Mongólia jelenleg energia-szükségletének mindössze 5%-át nyeri megújuló forrásokból, de 2020-ra 25% a terv. Ez különösen fontos lenne Ulan-Bátor számára, amelyet a jelenleg a világ egyik legszennyezettebb fővárosának tartanak.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.