Szélerőműveket telepítenek az Eiffel-toronyba

Környezetkímélő lesz a francia főváros emblematikus műemléke, az Eiffel-torony.

Rövidesen szélerőművekkel és napkollektorokkal állítja elő a működéséhez szükséges energia egy részét – közölte az üzemeltető cég. A torony első emeletén most folynak a korszerűsítési munkálatok, amelyek révén az “Öreg hölgy” könnyebben megközelíthető, vonzóbb és környezetkímélőbb lesz – mondta Jean-Bernard Bros, az SNTE elnöke, aki kedden látogatott az építkezésre. Az 57 méter magasan lévő első emelet a torony legkevésbé látogatott része, amely feltehetően változni fog, ha majd a turisták ráléphetnek a semmi fölött, a négy pillér között téri fölé épített átlátszó padozatra. A munkálatok keretében kis szélerőműveket, napelemeket és esővízgyűjtőket is telepítenek a toronyba. Ennek célja, hogy 30 százalékkal javítsák a torony energiateljesítményét – tette hozzá Jean-Bertrand Bros.

A felújításnál arra is ügyelnek, hogy a mozgáskorlátozottak a torony minden részére eljussanak. Az első emeleten kongresszusi termet nyitnak, a másodikon felújítják a boltot, a múzeumot és az éttermet. A munkálatok 2013 végén fejeződnek be, és áfa nélkül 25 millió euróba kerülnek (7 milliárd forint), a költségeket az üzemeltető cég fizeti. Az 1889-es párizsi világkiállításra épített Eiffel-torony a világ egyik leglátogatottabb műemléke: 2011-ben 7,1 millióan látogatták, míg a nyolcvanas évek elején még csak 3 millióan.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.