Luis Teixeira bámulatos öko-lámpái néhány olyan szemétbe szánt kacatból készülnek, amelyekre nem mondanánk rá egykönnyen, hogy lámpa-alapanyag.

Szemétből lámpák?

Luis Teixeira bámulatos öko-lámpái néhány olyan szemétbe szánt kacatból készülnek, amelyekre nem mondanánk rá egykönnyen, hogy lámpa-alapanyag.

Teixeira lámpáit saját szavaival élve „másodlagos nyersanyagokból” készíti, és célja, hogy megmutassa, milyen csodálatos dolgokat lehet létrehozni olyan tárgyakból, melyeket mások legszívesebben kidobnának. A művész nagyon jó példát állít az adaptív újrafelhasználásnak, hiszen mindenféle kacatot összegyűjt, az irodai kellékektől kezdve az ipari parkok hulladékáig, hogy azokból valami teljesen újat barkácsoljon össze. Furcsa tervezésű lámpáival Teixeira nemcsak az újrahasznosítás mellett kampányol, de a társadalmi felelősségvállalást is támogatja. Egyik legbámulatosabb darabját, mely fehérneműk akasztására való vállfák felhasználásával készül, egy női börtön rabjai rakják össze. A művész így a börtönlakók készségeit is fejleszti amellett, hogy pénzkereseti lehetőséget nyújt nekik, valamint ez a feladat önérzetük javításában is segíthet.

lámpák

lámpák

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.