A húsvéti ünnepekre sem sikerült megtisztítani a szicíliai Palermo városát a három hete el nem szállított szeméttől, mely környezeti katasztrófahelyzetet teremtett.

Szeméthegyek borítják Palermo utcáit

A húsvéti ünnepekre sem sikerült megtisztítani a szicíliai Palermo városát a három hete el nem szállított szeméttől, mely környezeti katasztrófahelyzetet teremtett.

“Úgy érezzük magunkat, mintha Nápolyban lennénk” – nyilatkozták Palermo lakosai a sajtónak. Mint elmondták, azt remélték, hogy a városi önkormányzat legalább húsvétra el tudja takarítani a járdákat és az úttestet is már másfél méter magasan beborító szeméthegyeket. Palermo központjában néhány helyen láttak ugyan szemeteskamiont, de a külvárosban továbbra is kétezer tonna hulladék rohad a szabad ég alatt. A lakosok autóval viszik a szemetet a peremkerületekbe és itt szabadulnak meg tőle.

A hulladékot éjszaka felgyújtják. Nappal a bogarak és patkányok, éjszaka az égő szemétből felszabaduló gázok okoznak járványveszélyt és környezeti katasztrófát – hangoztatta a palermói városi köztisztasági vállalat (Amia) illetékese. A rendkívüli szeméthelyzetet az Amia dolgozóinak hetek óta tartó sztrájkja okozta. A vállalat kasszája üres és nem tudja dolgozóit kifizetni. A palermói ügyészség az Amia több száz dolgozója ellen vizsgálatot indított, mivel erőszakot alkalmazva a sztrájkhoz nem csatlakozókat is megakadályozták munkájuk elvégzésében. A Nápolyt és környékét ellepő háztartási hulladékot tavaly óta hajókkal Hollandiába és Svédországba szállítják. A nápolyi kikötőből induló hajók hetente ötezer tonna szemetet visznek el tonnánként százötven euróért. A nápolyi családok szemétszállítási díja pedig évi ötszáz euró fölé emelkedett – jegyezte meg a nápolyi sajtó.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.