Szennyvízből lesz az energia

A kommunális szennyvíz tisztítására használt baktériumok akár az egész szennyvíztisztító telep működtetéséhez elegendő elektromos energiát állíthatnak elő az amerikai kutatók által kifejlesztett új eljárással.

A Science tudományos magazinban ismertetett technológia egy viszonylag új tudományterületen, az elektro-mikrobiológián alapul, amely azt tanulmányozza, hogy bizonyos mikrobák miként képesek elektromos áramot előállítani saját sejtjeiken kívül. A mikrobák azzal tisztítják meg a szennyvizet, hogy az abban lévő szerves anyagot táplálékként elfogyasztják: az így nyert energiából áramot tudnak termelni, a keletkezett áramot pedig kinyerhetik és tárolhatják. Bruce Logan, a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője szerint egy olyan eljárást írtak le, amelyben bizonyos mikroorganizmusokat úgy kapcsolnak össze eszközökkel, hogy azok elektromos áramot, energiát termelnek.

Vezető vállalatokat is érdekel az új eljárás
Becslések szerint az Egyesült Államokban a teljes energiafelhasználás mintegy 3 százalékát fordítják a szennyvíz megtisztítására, és legalább 5 százalék kerül a teljes vízinfrastruktúrába. „Egyértelmű, hogy ez nem tartható fenn” – vélekedett Logan. A kutatók által felvetett eljárás iránt már több nagy cég érdeklődik, köztük a Siemens és a General Electric, ahogyan kisebb vállalatok is. Egyelőre viszont akadályt jelent, hogy a technológia megvalósításához szükséges berendezéseknek nagy a beruházási költségük, és szükség van az ily módon való energiatermelés hatékonyságának növelésére. „Most még kissé drága” – foglalta össze a helyzetet Logan.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.