Szilárd oxidos akkumulátor

Képzeljünk el egy kerozin lámpát, amely tovább világit akkor is, amikor kifogy belőle az üzemanyag, vagy egy villanykályhát, amely meleg marad, miután megszűnik az áram. (Aiolus News)

A Harvard egy kutató csoportja kimutatta, hogy ez lehetséges, ha olyan eszközöket alkalmaznak, amelyek képesek tiszta energiát generálni hidrogénből és oxigénből / ezek az úgynevezett SOFC-ok, vagy szilárd oxidú üzemanyagot tartalmazó cellák/, amelyek úgy tudják tárolni az elektrokémiai energiát, mint az akkumulátor. Az ilyen cellák akkor is képesek egy rövid ideig energiát termelni, amikor az üzemanyag már kifogyott belőlük. A vékonyfilmű SOFC a legutóbbi alacsony hőmérsékletű eljárásokban elért eredményeket és egy új, sokoldalú anyagot használ fel – magyarázzák a kutatók. A kísérletről írás jelent meg a Nano Letters-ben, amely jelentősnek értékeli a felfedezést redukált skálán való alkalmazásban, főként olyan energiahordozó eszközökben, ahol rendkívül fontos, hogy a források nagyon kompaktak és könnyűek legyenek és ahol a beszerzési lehetőségek akadozhatnak.

Ajánlott tartalom

A német autóipar ellene van a kínai elektromos autókra kivetendő uniós védővámoknak

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.