Szomszédunk ragaszkodik az atomenergiához

Szlovénia a fukusimai katasztrófa ellenére még legalább húsz évig termel elektromos energiát atomerőművében – közölte Darja Radic, Szlovénia gazdasági minisztere pénteken, az ország új energiaprogramjának bemutatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Úgy fogalmazott: Szlovénia nem adja fel atomenergetikai terveit a baleset miatt. Radic tájékoztatása szerint a kormány öt különböző energiaellátási forgatókönyvet készített a 2030-ig terjedő időszakra és valamennyiben szerepel az atomipar. Az öt javaslat társadalmi vitáját követően a kormány a legjobbat küldi a parlament elé, amely az év végéig dönthet a kérdésben – tette hozzá. Az 1984-ben épült krskói atomerőműben jelenleg egy reaktor üzemel, az erőmű a horvát, illetve a szlovén állam közös tulajdonában áll. A krskoi reaktor a szlovén áramszükségletek mintegy 40 százalékát fedezi. Korábban a szlovén kormány az atomerőmű további egy reaktorral való bővítését jelentette be, bár a kérdésben végleges döntés még nem született. A minisztérium energiaügyi főosztályának vezetője a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a felvázolt öt forgatókönyv közül kettőben szerepel a krskoi erőmű bővítése.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.