Tehéntrágyából nyer energiát egy óriási kínai tejfarm

A gőzölgő tehéntrágyából több ezer háztartás energiaellátását fedező villamos áramot fejleszthet egy óriási kínai tejfarm.

A 250 ezer tehenet tartó északkelet-kínai állattelep az erjedő tehéntrágyából felszabaduló metánt hasznosítja majd, ezzel csökkentve az üzem üvegházgáz-kibocsátását is, hiszen a metán a szén-dioxidnál 23-szor erősebb hatású üvegházgáznak számít. A jelenleg bevezetés alatt álló technológiával csökkenni fog a hulladék mennyisége és a szagok intenzitása is, ráadásul a nyers trágyánál biztonságosabb organikus trágya is kinyerhető lesz.
A Liaoning tartományban található állattelepen 60 ezer tehén ürülékét hasznosítják majd egy olyan berendezés segítségével, melynek kapacitása tízszerese az eddig elterjedt hasonló erőművekének.
A Technology Review című magazin szerint a közel hat megawatt teljesítményű erőmű 3500 átlagos amerikai háztartás energiaellátását fedezné, a jóval kisebb fogyasztású kínai családok közül azonban ennél jóval többet is képes lesz ellátni.

A projekt ráirányíthatja a figyelmet a biogáz hasznosítására – vélekedett a magazinnak Ann Wilkie, a Floridai Egyetem környezeti mikrobiológusa. “A projekt megmutatja, hogy nem fantomtechnológiáról van szó, melyre még várni kell … hanem olyanról, mely már most rendelkezésre áll, hogy kezeljük a hulladékot és kiaknázzuk mint megújuló energiaforrást” – fogalmazott.
Kína gyorsan növekvő tejipari farmjai jelentős új forrását adják az üvegházgáz-kibocsátásnak, melynek visszafogására a kormány nagyszabású programot indított. A program egyik fontos eleme a megújuló forrásokra épülő energetika, így a víz- és szélerőművek fejlesztése. Kína jelenleg a világ legnagyobb üvegházgáz-kibocsátója, megelőzve az Egyesült Államokat.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.