Megkerülhetetlen a távfűtés fenntartható jövőjének megoldása

Megkerülhetetlen a távfűtés fenntartható jövőjének megoldása, ezzel összefüggésben pedig a hővel kapcsolt áramtermelésé is – hangsúlyozza a KPMG és az energiainfo.hu közös elemzése.

A távhővel együtt termelt áram, azaz a kapcsolt termelés Magyarországon a jelenlegi gázárak mellett nem lehet gazdaságos. A hatékonysága miatt viszont nemcsak az Európai Unióban, hanem világszerte  ösztönzik a távhő ilyen módon történő előállítását – olvasható a tanulmányban.
A Magyar Kapcsolt Energia Társaság kétéves moratóriumot javasol azért, hogy az árban támogatott kötelező átvétel rendszerét átalakíthassák – mondta Bercsi Gábor, a társaság elnöke szerdán, a tanulmány ismertetésére rendezett budapesti sajtóbeszélgetésen.
Jelenleg a kapcsolt energia termelést a kötelező átvétellel támogatják, aminek árát egy árképlet alapján a törvény rögzíti, és azt  a végfelhasználó fizeti meg. A múlt évben 54,57 milliárd forint volt a támogatás nagysága.
Azok a kapcsoltan termelő erőművek, amely 2011 elejétől kikerülnének a támogatási körből, a moratórium ideje alatt megkapnák a támogatás 85 százalékát – ismertette Bercsi Gábor a társaság javaslatát. Az új rendszerben pedig többek között szén-dioxid kvóta kedvezménnyel, adóátrendezéssel és kapcsolt bizonyítvány bevezetésével lehetne ösztönözni a távhőtermelést.

Ságodi Attila, a KPMG energetikai és közüzemi tanácsadó csoportjának partnere emlékeztetett arra, hogy előbb tiltással majd támogatásokkal egyelőre sikerült megelőzni a távfűtésről való tömeges leválást, azonban hosszabb távon strukturális változtatásokra van szükség a szolgáltatás piaci alapon történő fenntartása érdekében.
A távhő jövője elsősorban attól függ, hogy kedvezőbb árú lesz-e primer energia. Ennek alapján a jövő lehetősége lehet a támogatott termelési formák között maradó biomassza alapú kapcsolt, vagy csak hőtermelés alapú fűtés,illetve a helyi adottságok függvényében a geotermikus energiaforrások hasznosítása.
Drucker György, az energiainfo.hu vezető elemzője úgy véli: a távhőtermelésben jelentős gázmotoros egységeknek a kötelező átvételi rendszere a távhőszolgáltatás problémáinak valódi megoldása helyett inkább azok elodázásához járul hozzá.

A beszélgetésben résztvevő szakértők egybehangzó vélemény szerint a fő probléma az, hogy drága földgázból kellene olcsó áramot előállítani.
Vinkovits András, a Budapesti Erőmű Zrt. vezérigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy még a legnagyobb hatásfokkal működő magyar erőművek sem tudnak versenyezni azokkal az áramtermelőkkel, amelyek az azonnali piacon tudják beszerezni a földgázt. A magyar erőművek el vannak vágva az azonnali piactól. (A Gazprommal kötött hosszú távú gázvásárlási szerződéses ár most jóval magasabb az azonnali, azaz a spot piaci árnál). Vinkovits András megjegyezte, hogy távfűtési rendszereknél vannak olyan pluszköltségek, például a hálózati tarifák, amit a végfelhasználók nem fizetnek meg.

Bercsi Gábor elmondta: már több távhőszolgáltató is fizetési elmaradásban van a termelőkkel szemben, nem csak a fogyasztók. A lakosságnak biztosított alacsony gázár azzal járhat, hogy a tehetősebbek leválnak a távhőről, a költségek pedig így a kevésbé tehetősek között oszlik meg, akik már amúgy is hátralékban vannak a távhőszolgáltatónál. A tartozások hatással lehetnek az önkormányzatok gazdálkodására is az önkormányzati tulajdonban lévő veszteséges távhőszolgáltatók miatt.
A szakértők arra is figyelmeztettek, hogy a gazdasági válság elmúltával keresletivé válhat az árampiac, és Magyarországon akkor különösen nagy szükség lehet majd a kapcsoltan termelt áramra.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).