Tényleg nyereséges a zöld befektetés?

“Nyereséges a zöld portfólióm”, válaszolta az érdekeltségeit érintő kritikákra az 59 éves Vinod Khosla, a Szilícium-völgy öko-guruja, aki a Sun Microsystems egyik alapítójaként híresült el.

A zöld bizniszben utazó mogul befektetéseinek hozamát mindig árgus szemekkel figyeli a szaksajtó. Azok aktuális eredményességét vagy sikertelenségét szinte mindig az öko-tudatos vállalkozások elleni kritikaként vagy az életképességük melletti bizonyítékként szokták emlegetni. A nagy amerikai krőzusok között talán nincs még ennyire a megújuló energiák iránt elkötelezett befektető, legfeljebb David Gelbaum. Az úgynevezett társadalmilag felelős befektetések (Socially Responsible Investments – SRI) a hagyományos pénzügyi célok mellett társadalmi, környezeti, etikai megfontolásokat is figyelembe vesznek a pénz elhelyezésekor. az intézmény működik: az SRI befektetési alapok bővülésének dinamikája az elmúlt években jóval meghaladta a piac egészének fejlődési ütemét. (Itt olvashat ezekről bővebben.)

Éppen ezért miután a CBS 60 Minutes című műsorában külön összeállítást sugároztak az indiai származású üzletember ügyleteiről, Khosla éles hangú nyílt levelet intézett a magazinműsor szerkesztőihez, melyben cáfolni kívánta az adásban elhangzottakat, mondván az “újságírói hibákkal” volt tele és “súlyosan félremagyarázta a megújuló energiaszektor helyzetét”.

A program szóban forgó szegmense tulajdonképpen azt állította, hogy Washington -több milliárd dollárnyi, államilag garantált kölcsönökkel- zöld gazdaságot élénkítő programja és a Szilícium-völgyi szereplők erőfeszítései tulajdonképpen kudarcba fulladtak: a megújuló energiák nem nyereségesek. A napenergiás Solyndra és az akkumulátorgyártó A123 becsődöltek, s az szövetségi kormány költségvetésére hárult a hitelek visszafizetési kötelezettsége.

kép: wikipedia

Khosla úgy tudja, az államilag garantált kölcsönökön eddig 97 %-os a visszafizetési ráta, vagyis kevesen bukták be a hiteleket. Érthetően az sem nyerte el a tetszését, hogy a CBS a hitelhez folyamodók közül csak egy sikeres példát említett, a Tesla Motors-t, amely már teljes egészében visszafizette a 465 millió dolláros kölcsönt.

Khosla bioüzemanyag vállalkozása, a Kior, Inc. többször is elhalasztotta termékei piacra dobását. Az üzletág szakértője, Robert Rapier szerint Khosla “túlígért és alulteljesített” etanol-terveivel. (A cég 2011 júniusában ment tőzsdére, s a kezdeti 15 dolláros részvényárfolyam mára 1 és 2 dollár közé zuhant.)

Khosla három zöld alapot igazgat, ezekből kettő 2009-ben indult és 2013 közepéig a következő hozamot produkálták:

Seed 10,7 %

Khosla Ventures III 17,5 %

A Khosla IV 2011-ben indult, de mivel start-up vállalkozásokra szakosodott, túl korai, hogy eredményeket tudjon felmutatni.

A Calpers kaliforniai nyugdíjalaptól megszellőztetett százalékadatokat megerősítve, Khosla váltig állítja, hogy zöld portfóliója összességében véve nyereséges, vagyis a rosszul elsülő vállalkozások veszteségeit jócskán kiegyensúlyozzák a jó teljesítő cégek profitjai, s ökotudatos befektetéseinek hozama “jelentősen meghaladja a kockázati tőke alapok átlagát”.

forrás: piacesprofit.hu

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.