Természetvédelmi beruházás a bakonszegi tározónál

Kétszázmillió forint beruházással megkezdődött a bakonszegi tározó helyreállítása – jelentette be Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) igazgatója a helyszínen.

A Természet- és élőhelyvédelmi kezelés a Bihari sík Natura 2000 területén elnevezésű, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló, 155 hektárt érintő projekt eredményeként biztosított lesz a területen élő védett madárfajok szaporodása.  Kling István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára minta jellegűnek nevezte a beruházást, amit – elsőként az országban – vízügyi igazgatóság valósít meg nemzeti parki, természetvédelmi területen. A vizes élőhelyek jelentőségéről szólva az államtitkár emlékeztetett rá, hogy hazánk, valamint Ausztria, Szlovénia, Horvátország és Szerbia környezetvédelmi minisztere a magyar EU-elnökség idején Gödöllőn írta alá a Mura-Duna-Dráva határon átnyúló bioszféra rezervátum létrehozásáról szóló szándéknyilatkozatot, amely az első határon átnyúló bioszféra rezervátum lesz a térségben. A bakonszegi beruházás öko-folyosóval kapcsolja majd össze a helyi vizes élőhelyeket a Tiszával – jegyezte meg Kling István.

 
Bara Sándor a munkálatok kapcsán elmondta: közvetlen környezetükben ilyen sekély vízen, eddig még mindössze két helyen történt hasonló beavatkozás: a nyíregyházi Sós tavon illetve a füredkócsi tározónál. A bakonszegi tározó napjainkban mintegy 105 hektáron természetvédelmi területként, madár élőhelyként funkcionál. A területen az eddigi felmérések szerint összesen 200 faj ismertes, köztük olyan védett fajok mint a rucaöröm, a kisfészkű aszat, a sulyom, a feketenyakú vöcsök, a nyári lúd, a búbos vöcsök, a kis vöcsök, a nádi tücsökmadár, a barna rétihéja, vagy a fokozottan védett törpegém, cigányréce, nagy kócsag, bölömbika és vörös gém.

 
Az átlagos vízmélység a vízzel borított területen 30, a legnagyobb vízmélység 100 centiméter. A terület a fajok vándorlása szempontjából izolált, akadályt képeznek a vízbeeresztő és elvezető műtárgyak. Az ökológiailag szükséges vízmennyiség bevezetésének útvonala feltöltődött, náddal benőtt. A projekt megvalósítása biztosítja az ökológiai vízigényt, s ennek eredményeként olyan növény mintázat alakul ki, ami a területen élő, szaporodó védett és jelölő fajok számára kedvező. A vízmennyiség biztosításához helyreállítják a leeresztő és szabályozó műtárgyakat, a tározóban lévő vízvezető és vízelvezető útvonalakat, s költőszigeteket alakítanak ki.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.