Természetvédelmi beruházás a bakonszegi tározónál

Természetvédelmi beruházás kezdődik a bakonszegi tározónál, hogy elősegítsék az ott élő védett madarak szaporodását – jelentette be a munkálatokat végző Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szerdán Debrecenben, miután aláírták a projekt támogatási szerződését.

Bara Sándor közölte: a természetvédelmi beruházás mintegy 200 millió forintba kerül és 2013-ban fejeződik be.
Az igazgató elmondta: a mintegy 105 hektáron elterülő  sekélyvizű halastó, amely természetvédelmi terület és egyúttal madár élőhely,   átalakításához hasonló beavatkozás eddig mindössze két helyen történt,  a nyíregyházi Sós tavon, illetve a füredkócsi tározónál. A Natura 2000 természetvédelmi területbe sorolt térségben az eddigi felmérések szerint összesen 200 faj ismert, köztük olyan fokozottan védettek, mint a törpegém, a cigányréce, a nagy kócsag, a bölömbika, a vörös gém, vagy olyan védett fajok, mint a rucaöröm, a kisfészkű aszat, a sulyom, a feketenyakú vöcsök, a nyári lúd, a búbos vöcsök, a kis vöcsök, a nádi tücsökmadár, vagy a barna rétihéja.

Bara Sándor szerint a térség átlagos vízmélysége 30 centiméter, a legnagyobb vízmélység 100 centiméter. A terület a fajok vándorlása szempontjából izolált, akadályt képeznek a vízbeeresztő és elvezető műtárgyak, az ökológiailag szükséges vízmennyiség bevezetésének útvonala pedig feltöltődött, azt benőtte a nád.
A projekt megvalósítása során el kell érni, hogy természetvédelmi szempontból biztosított legyen az ökológiai vízigény, s olyan növény mintázat alakuljon ki, ami a területen élő, szaporodó védett és jelölő fajok számára kedvező és hosszú távon fennmarad – tette hozzá. A szakember szerint a megfelelő vízmennyiség biztosítása érdekében helyreállítják a leeresztő és szabályozó műtárgyakat, a tározóban lévő vízelvezető útvonalakat, illetve költőszigeteket és úgynevezett élőlénylépcsőket alakítanak ki.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.