Tigrisek: az egyik leginkább veszélyeztetett faj

Nemzetközi szakemberek azzal számolnak, hogy a vadon élő tigris populáció 97%-kal csökkent 1900 óta. Július 29. a Nemzetközi Tigris Nap, amikor föl szerették volna hívni a figyelmet erre a veszélyeztetett fajra. Senki sem tudja pontosan, hány tigris él ma világszerte, de 2010-ben 3200-ra becsülték számukat. Ők a föld egyik legveszélyeztetettebb faja.

– Az adat 2010-ből való, négy év alatt sok minden változhatott. Azt sem tudjuk biztosan, hogy a 3200 valós adat-e vagy esetleg kevesebb. Akár több is lehet, mert számos kormány és szervezet tett erőfeszítéseket a tigrisek számának megnövelésére. Az egyik célkitűzés, hogy 2022-re megduplázzuk a tigrisek számát. De anélkül, hogy megszámolnánk őket pár évente, nem fogjuk tudni, hogy eljutunk-e odáig vagy sem – magyarázta a WWF munkatársa, Joseph Vattakaven.

Indiában a legújabb technológiát is segítségül hívták a felméréshez. Úgynevezett kamera csapdákat használnak a nagymacskák megfigyelésére. A kamerákat fákra rögzítik a tigrisek szokásos útvonala mentén. A beépített szenzor segítségével az eszköz azonnal észleli az állatok megjelenését, és lefotózza, valamint videóra veszi őket. Mivel minden tigrisnek egyéni a csíkozása, a környezetvédők megbízhatóan fel tudják mérni a különböző régiókban élő populációt.

A szakemberek azt szeretnék, hogy az országok növeljék meg erőfeszítéseiket a tigrisek túlélése érdekében. A védelmi program részeként fontos, hogy 2016-ra megbízható adatokkal rendelkezzenek a világon élő állományról.

forrás: euronews.com

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.