Tilos lesz az odújukban alvó medvékre vadászni Coloradóban

A vadászok többsége eddig is etikátlannak tartotta a téli álmukat alvó medvék lelövését, a coloradói vadvédelmi hatóságok azonban most úgy döntöttek, törvénnyel is betiltják azt.

A Coloradói Vadvédelmi Bizottság egyhangúlag döntött a héten arról, hogy törvényben tiltja meg az odújukban alvó medvék vadászatát. Az új szabályozás végső formája várhatóan csak májusra készül el. Az alvó medvékre vonatkozó vadászati tilalom szükségességére egy óriási közfelháborodást kiváltó decemberi eset hívta fel a figyelmet, amikor egy vadász megölt egy barlangban lévő feketemedvét.
Az állami rekordnak számító 318 kilogrammos óriás lelövésének híre először elismerést hozott Richard Kendallnek. Ám amikor kiderült, hogy a barlangjáig követte az állatot és végül  ötórányi várakozás után végzett vele, az emberek felháborodott e-mailekkel és telefonokkal kezdték bombázni a helyi hatóságokat. A hangulatot az sem enyhítette, hogy a coloradói Craig városából származó vadász elmondása szerint a medve ébren volt és még dühösen morgott is, mikor eldördült a lövés.

“Vajon az emberek támogatni fognak-e egy legális és értékes tevékenységet akkor, ha azt hallják, hogy lelőttek egy óriási alvó medvét a barlangjában és mi nem teszünk semmit” – indokolta a döntést Dorothea Farris, a bizottság egyik tagja, aki úgy vélte, ha Colorado nem követi a többi államban érvényes előírásokat, akkor az emberek teljesen elveszíthetik a bizalmukat a medvevadászat egésze iránt.
A Kendall oldalán álló tapasztalt medvevadászok szerint azonban az elejtett állat barlangjáról adott leírások alapján korántsem biztos, hogy az az állat odúja volt. “A medvék, különös tekintettel a hímek, nem mindig barlangokban töltik téli álmukat” – magyarázta Brian Bachman, a minnesotai pillageri székhelyű, vadászati és környezetvédelmi Észak-Amerikai Medve Alapítvány elnöke.

“A lényeges kérdés az, hogy mi is pontosan az odú? Mindenki azt hiszi, hogy egy barlang, de ez csak ritkán van így. Minden helyzet más, de ha egy állat ébren van és vicsorog, akkor nem hinném, hogy az alvóhelyén zavarták meg” – fejtegette a szakember, arra utalva, hogy az új törvény egyik legfontosabb feladata a medveodú pontos definíciójának meghatározása lesz.

Ajánlott tartalom

Figyelem: Sok használt növényvédő gép tanúsító matricája lejárhatott a közelmúltban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmezteti a növényvédő gépet üzemeltető termelőket, hogy a kötelező felülvizsgálati rendszer bevezetése óta már másodszor volt esedékes az 5 évnél idősebb gépek 3 évente kötelező műszaki felülvizsgálata. Ha egy permetezőgép nem felel meg az előírásoknak, a hatóság a munka beszüntetésére kötelezheti a gazdálkodót, valamint pénzbírságot is kiszabhat.