Tippek boltkórosoknak

Vannak, akik gyűlölnek vásárolni, néhányan szeretnek, és vannak, akik egyenesen imádnak pénzt költeni.

Ők tipikusan szeretnek minél több dolgot felhalmozni, ez a „túl sok cucc” pedig rendetlenséget jelent – ez a nap átka.
Rendcsinálás helyett inkább olvasd el tippjeinket – szelídítsd meg a boltkórosságodat!

1. Csak akkor menj vásárolni, ha tényleg szükséged van valamire. Írj listát, és ragaszkodj hozzá.

2. Jobb, ha otthon hagyod a hitelkártyádat. Ha hajlandó vagy készpénzzel fizetni egy-egy dologért, az általában azt jelenti, hogy valamire valóban szükséged van.

3. Ha megjelenik előtted valami, amit igazán akarsz, sétálj el előle. Menj egy másik boltba, igyál meg egy üdítőt, vagy menj el a mosdóba. Ha valóban szükséged van rá, megéri majd visszamenni érte.

4. Ne vegyél meg semmit csak azért, mert akciós. Azért vedd meg, mert tényleg szükséged van rá, vagy mert nagyon tetszik.

5. Ruhavásárlás. Talán a téma legsarkalatosabb pontja. Hangold össze a ruhatárad, próbálj azonos árnyalatú színű darabokat válogatni. Szükséged lesz pár cipőre és kiegészítőre, melyek passzolnak a ruháidhoz akkor is, ha az alapokhoz kell ragaszkodnod. Reális szezononként 2-3 meghatározó szín köré építeni a gardróbunkat. Ez nem csak a napi öltözködést könnyíti meg, hanem a csomagolást is, mert így elkerül a kísértés, miszerint olyan darabokat pakolj össze egy útra, amelyeket nem jó keverni, mert egyszerűen nem illenek össze.

6. Csak helyettesítő darabokat vásárolj, ha valami elkopott, ne egy egész felszerelést.

7. Kétszer is gondold át, mit vásárolsz ajándéknak. Vajon valóban szüksége van arra az ajándékozottadnak?

8. Ne vegyél meg semmi olyat, amiből már van otthon egy!

9. Ne feledd, hogy a legjobb dolgok az életben ingyen vannak. Ahelyett, hogy olyan termékekért adsz pénzt, amelyekre biztosan nem lesz szükséged a következő egy évben, inkább tölts több időt egy barátoddal, vagy családtagoddal, … vagy egy jó könyvvel.

10. A fenti szabályok triplán érvényesek most, karácsony előtt.

Ajánlott tartalom

Ez a világ legzöldebb fesztiválja?

2023-ban június 1. és június 3. között tartották meg a NorthSide Festivalt, amely a világ egyik legfenntarthatóbb kulturális rendezvénye.