Tíz napja szivárog az olaj a Dunába

Bulgáriában Súlyos környezeti katasztrófával fenyegeti a Dunát egy megsérült hajó a folyó bulgáriai szakaszán. A becslések szerint már mintegy 20 tonna olaj szivárgott a folyóba, de csak tíz nap után derült ki a szennyezés ténye.

A szennyezés Rusze kikötőváros közelében történt, éppen azon a szakaszon, melyek a bolgár Duna szakasz legértékesebb élőhelyei. A hatékony védekezést szinte lehetetlenné teszi, hogy az olajszivárgás csak tíz nap után derült ki, de nem a helyi hatóságok, hanem természetvédelmi szakemberek lettek rá figyelmesek. „Ennyi idő alatt a víz már nagyon hosszú folyószakaszokon szétterítette a szennyezést, aminek utólagos felszámolása már nem menti meg az élővilág nagy részét. A legnagyobb veszélynek két, összesen több mint 7000 hektár kiterjedésű Duna parti élőhely van kitéve. Ezek a Kalimok-Brushlen és Srebarna néven ismert területek egyben a Vaskapuig tartó mintegy 1000 km-es folyószakasz legértékesebb vizes élőhelyei közé tartoznak.” – mondta Gruber Tamás, a WWF Magyarország vizes élőhely programvezetője. „Egy csepp olaj akár egymillió csepp élővizet képes elszennyezni, és annak felületén az oxigén utánpótlását megszűntetni. A Duna jelenlegi magas vízállása miatt az ártérre is jut a szennyezésből, ami súlyosbítja a helyzetet.

hajó szivárgás

Az olaj és annak származékai nagyon lassan fognak lebomlani a szennyezéssel sújtott területen a víz visszahúzódása után, és emiatt hosszú ideig számolni kell káros következményekkel.” – folytatta a szakember. A folyóba kerülő olaj különösen veszélyes a vízben és a vízparton élő szervezetek számára. Az olaj a víz felszínén összefüggő réteget képez, és emiatt az élővíz oxigéntartalma vészesen lecsökken, így a vízben élő szervezetek megfulladnak. Az olajszennyezés főleg az ártéren végez gyorsan az élőlényekkel, mert ott lassú a vízmozgás, és sehol sem szakad fel az összefüggő olajréteg. Ezeken a helyeken nincs vízforgalom, és hamar elfogy a víz oxigéntartalma. Az olajszennyezés a madarakat sem kíméli, megszűnteti tolluk víztaszító-képességét, ezért azok képtelenek lesznek repülni, ragadozók áldozatai lesznek, vagy fokozatosan kihűlnek, vagy megfulladnak. „Különösen szomorú, hogy tíz napig nem derült fény a szennyezésre, mert a vízszínen úszó olaj lokalizálására és semlegesítésére a lehetőségekhez képest hatékony módszerek állnak rendelkezésre, amivel nagyságrendekkel lehetett volna csökkenteni a környezeti katasztrófa mértékét.” – mondta el Gruber Tamás.

szivárog

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.