Tízezrek tüntettek Japánban és Tajvanon az atomenergia ellen

Japánban és Tajvanon is tízezres tömegtüntetéseken követelték az atomenergia feladását szombaton, két nappal a 2011. március 11-én bekövetkezett fukusimai atomerőmű-baleset második évfordulója előtt.

Tokióban a tüntetők felháborodásuknak adtak hangot, amiért a japán kormány minél hamarabb újra akarja indítani a szigetország leállított atomerőműveit, és azt ígérték, hogy soha nem adják fel harcukat. A szervezők szerint a szombati demonstráción 13 ezren jelentek meg. A japán fővárosban a fukusimai katasztrófa óta minden pénteken atomellenes tüntetéseket tartanak a parlament vagy a miniszterelnöki rezidencia előtt, az azokon megjelentek száma azonban folyamatosan csökkenőben van. Ennek ellenére az atomellenes mozgalomhoz fogható tüntetéssorozat megfigyelők szerint legutóbb az 1960-as években, a vietnami háború elleni tiltakozás idején volt Japánban.

A két évvel ezelőtti atombalesetet követően – amely Csernobil óta a legsúlyosabb nukleáris katasztrófa volt – a reaktorok biztonságosságával kapcsolatos félelmek miatt Japán összes atomerőművét leállították, s azóta 50-ből csak két blokkban indult újra az áramtermelés. Az előző kormány még azt ígérte, hogy a 2030-as évekre az ország összes atomerőművét leszerelik, de a decemberben hivatalba lépett Abe Sindzó miniszterelnök a létesítmények mielőbbi újraindítását sürgeti. Ennek oka, hogy az energiahordozókkal gyakorlatilag nem rendelkező Japán jelenleg 90 százalékban importált földgázzal kénytelen fedezni áramellátását, a jelentős energiabehozatal miatt pedig a szigetország az elmúlt hónapokban hatalmas folyó fizetési mérleg hiányt halmozott fel.

Szombaton Tajvanon is tömegek tüntettek az atomenergia ellen, ahol 2015-ig tervezik üzembe helyezni a sziget negyedik atomerőművét. A demonstrálók azt követelték, hogy az új erőművet ne indítsák be, a három működő létesítményt pedig szereljék le.
A megmozdulások során rendőrségi becslések szerint Tajpejben 50 ezren, az ország egészében pedig 68 ezren vonultak utcára.

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.