Több mint 26 tonna italos kartondoboz gyűlt össze

A több mint 26 tonna szelektíven összegyűjtött italos kartondobozzal eddigi legsikeresebb iskolai és óvodai gyűjtőprogramját zárta az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ).

Magyarország 8 városának 94 intézményében, 2010 októberétől 2011 májusáig 21 ezer 258 gyerek több mint 26 tonna – hozzávetőleg 860 ezer tejes és gyümölcsleves – dobozt gyűjtött össze. Az akció célja az volt, hogy felhívja a gyerekek, szüleik és a pedagógusok figyelmét arra: az italos kartondobozok szelektíven gyűjthetők és újrahasznosíthatók. A hulladék összegyűjtése és újrahasznosítása révén 160 darab felnőtt fa kivágását előzték meg a program résztvevői – közölte a kezdeményezés kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel. A részt vevő intézmények kezdetben kilogrammonként 15 forintot, később pedig 20 forintot is kaphattak a dobozokért. Sőt az adott településen legtöbbet gyűjtő óvoda és iskola díját az IKSZ megduplázta. Így Budapest X. kerületében a Kincskereső Óvoda 11 ezer 540 forint, Gyöngyösön a Felsővárosi Általános Iskola 23 ezer 900 forint díjban részesülhetett. Az országos összehasonlításban a miskolci Avastető Óvoda Leszih úti Tagóvodája ért el kiemelkedő eredményt: ők közel 1,5 tonna dobozért 56 ezer 300 forintot kaptak.

 

Magyarországon évente közel 400 millió darab italos kartondoboz kerül forgalomba. Ez azt jelenti, hogy a 3,2 millió magyar háztartás átlagosan 100-125 italos kartondobozt használ el egy év alatt. Ennek a mennyiségnek csupán 17 százalékát gyűjtik be szelektíven, míg a fennmaradó dobozok – összesen 332 millió – a hazai szeméttelepekre kerülnek. Egy átlagos méretű fenyőfából 5300 darab italos kartondobozt lehet készíteni. Az egy fának megfelelő dobozmennyiségből újrafeldolgozás révén nyert papírból mintegy 700 darab füzet készíthető, amely további fákat menthet meg a kivágástól.

Ajánlott tartalom

Az a feladatunk, hogy megőrizzük a Földet a jövő generációinak

Fontos, hogy a fenntarthatósággal foglalkozzunk, és létrejöjjön egy közös tudás, amely segíthet abban, hogy élhetővé tudjuk tenni a világot a jövőben is, és a gyermekeink és unokáink is élvezhessék a bolygó adottságait - hangsúlyozta ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó szerdán Szabadkán, ahol előadást tartott a Fenntarthatósági Témahét keretében.