Több mint 400 milliárd forint értékű beruházást tervez a Mavir

Több mint 400 milliárd forint értékű korszerűsítést, kapacitásbővítést és rekonstrukciót tervez a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) a következő négy évben, a beruházások elősegítik, hogy a hálózat lépést tartson a fogyasztás várható növekedésével és az erőteljes naperőmű-építési hullámmal.

A rendszerirányító honlapján pénteken közzétett tájékoztatás szerint a meglévő alállomások bővítése mellett több telephelyen, például Pécsett, Hévízen, Szabolcsbákán, Perkátán újabb transzformátorok beépítésére volt, illetve van szükség. Ezekkel együtt sor kerül az albertirsai és a martonvásári alállomások átépítésére, ennek során környezetvédelmi okokból kiváltják a kiemelten üvegházhatású SF6 gázzal működő megszakítókat. A tervek szerint több új kapcsolóállomás és két jelentősebb új alállomás is épül, főként az ipari napelemparkok minél gyorsabb csatlakoztathatósága érdekében.

A magyarországi villamosenergia-rendszerben jelenleg 4000 megawattnyi (MW) ipari és háztartási napenergia-kapacitás üzemel, ami további 5000 MW-nyi kapacitással bővülhet 2027-ig. A napelemes termelőkapacitásokkal így az eredetileg 2030-ra tervezett célt jóval korábban, már 2025-ig eléri Magyarország, a következő évtized elejére pedig akár kétszeresen meg is haladhatja – ismertette a Mavir. A hosszú távú, 2030-ig szóló tervekben több nemzetközi kapcsolat bővítése is szerepel. Így a Békéscsaba és a romániai Nadab közötti, 400 kilovoltos távvezeték bővítése a második rendszer kialakításával, a Sándorfalva és Subotica közötti második 400 kilovoltos távvezeték 2028-ig, illetve a Józsa és Nagyvárad közötti 400 kilovoltos távvezeték megépítése 2030-ig.

A Mavir jelezte azt is, hogy folyik két jelentősebb, az Európai Unió és a magyar kormány által a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) keretéből támogatott program is. A kerepesi alállomás bővítése részben a főváros ellátásbiztonságának megerősítését szolgálja. Az átviteli hálózat egyes szakaszain, több mint 500 kilométer hosszban sodronycsere történik a terhelhetőség növelése érdekében, továbbá összesen húsz 400 kilovoltos alállomás fejlesztése 2024 végéig. A villamosenergia-iparban zajló átalakulás, a decentralizált termelés gyors felfutása, a fogyasztói igények növekedése jelentős fejlesztési kihívások elé állítja a hálózati engedélyes társaságokat – hangsúlyozta a rendszerirányító. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jóváhagyta a magyar villamosenergia-rendszer hálózatfejlesztési tervét, a Mavir által benyújtott dokumentum a többi hálózati engedélyessel együttműködésben készült.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.