Több mint 81 órát repült egy pilóta nélküli napelemes repülőgép

Világcsúcsot állított fel a Zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola (ETH) kutatócsoportja egy pilóta nélküli napelemes repülőgéppel: a hét kilogramm súlyú AtlantikSolar nevű repülőgép megszakítás nélkül 81,5 órát töltött a levegőben.

A napelemes repülőgép péntek este, 19 óra után néhány perccel landolt a svájci Rafz térségében. Az AtlantikSolar 33 órával repült többet mint bármely más 50 kilogramm alatti kisrepülőgép – jelentette be Philipp Oettershagen programvezető.

Az AtlantikSolar szárnyfesztávolsága 5,6 méter, átlagsebessége óránként 35-40 kilométer. Az ETH szakemberei a napelemes technológiát lítium-ion elemekkel kombinálták. A napelemes repülőgépet válságterületeken nagykiterjedésű mentő-és keresőműveletekhez akarják felhasználni, fejlesztése részét képezi az Európai Unió ICARUS kutatási projektjének.

A fejlesztőcsoport azt tervezi, hogy 2016 nyarán a repülés úttörője, Charles Lindbergh példáját követi és átszelve az Atlanti-óceánt Bostonból Lisszabonba repül. A szakemberek szerint az útvonalat kereken öt nap alatt lesz képes megtenni az AtlantikSolar.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.