Több mint hárommilliárd eurót invesztál Bécs a gazdaságba

A munkahelyek megóvása és a lendület fenntartása érdekében Bécs és kommunális vállalatai 2014-ben több mint hárommilliárd eurót fektetnek a gazdaságba. Iskolákat újítanak fel, óvodákat építenek, metrót hosszabbítanak.

„Noha Bécs eddig viszonylag szerény veszteségekkel vészelte át a válságot, az elmúlt években azért itt is nőtt a munkanélküliség. Ha nem tettünk volna közös és konzekvens lépéseket, nem fokoztuk volna a befektetéseket kereslethatékony kiadások végrehajtásával, nálunk is más lenne a helyzet. Minden közös erőfeszítésünknek azt kell céloznia, hogy a megfontolt és hosszú távú befektetések révén a válság végére a bécsi gazdaság erősebb és szociálisan robusztusabb legyen, mint amikor elkezdődött” – magyarázza Bécs gazdasági és pénzügyi tanácsnoka, Renate Brauner.

A gazdaság lendületben tartása és a munkahelyek megőrzése érdekében az osztrák főváros és kommunális cégei 2014-ben ugyanis 3,3 milliárd eurót invesztálnak elsősorban a jövő szempontjából kulcsfontosságú területekbe mint a szociális- és egészségügy, a gyermekellátás és oktatás, a lakhatás valamint a városi infrastruktúra. Iskolák, óvodák felújítására, bővítésére például 113 millió eurót fordítanak, a szociális ágazatban és az egészségügyben pedig 400 millió euró értékben hajtanak végre beruházásokat. Önkormányzati lakások felújítására 225 millió eurót, híd- és útépítésre pedig 102 millió eurót szánnak. Az U1-es metróvonal déli irányú meghosszabbítására 95 millió, az U4 modernizálására 22 millió eurót fordítanak. A bécsi tömegközlekedési vállalat, a Wiener Linien járműparkja pedig idén 139 millió euróból újulhat meg. Nap- és szélenergia-projekteket 77 millió euró értékben valósítanak meg.

Az osztrák főváros hét éve küzd sikeresen a világgazdasági válság ellen; a közművállalatoknál megtermelt minden egyes euró további 1,7 euró hozzáadott értékkel gazdagítja az osztrák nemzetgazdaságot, minden egyes munkahely pedig további 1,8 munkahelyet tart meg a régióban.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.