Több mint hétmilliárd forint támogatást kapnak az erdészetek

Összesen mintegy 6.400 darab kérelemre csaknem 7,4 milliárd forint támogatást ítéltek meg öt erdészeti jogcím esetében. A támogatások folyósítását még az idén megkezdik, amelynek forrása a nemzeti és az uniós keretből is biztosított – közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az MTI-vel.

A jelzett jogcímekre a kifizetési kérelmeket az idei területalapú támogatási kérelem részeként kellett benyújtani.
Ezek a jogcímek az MTI korábbi információi szerint: a mezőgazdasági területek erdősítése, az erdészeti potenciál helyreállítása, az erdőszerkezet-átalakítás, az erdő-környezetvédelmi tevékenység támogatása, továbbá az agrárerdészeti rendszerek létrehozása.
Az érintett jogcímek közül tavaly az MVH a mezőgazdasági területek erdősítéséhez és az erdészeti potenciál helyreállításához nyújtandó támogatásokra már 8,37 milliárd forintot fizetett ki. A másik három erdészeti támogatás esetében az idén nyílt először lehetőség kifizetési kérelem benyújtására.
Két további jogcím esetén – a lágy- és fásszárú energiaültetvények telepítése, valamint a gyümölcsültetvények korszerűsítése – szintén meghatározták már a kifizethető támogatási összegeket. Ezek alapján energiaültetvények telepítésére 54 millió forintot, míg gyümölcsültetvények korszerűsítésére több mint 417 millió forintot fizet a hivatal. A kifizetés forrásai ezen jogcímek esetében is biztosítottak – tartalmazza az MVH tájékoztatása.

Ajánlott tartalom

A zöldátálláshoz egyes nyersanyagokból bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet Magyarországon

Magyarországon találhatók olyan nyersanyagok, amelyekből a zöldátálláshoz bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet - mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara Földrajz- és Földtudományi Intézetének egyetemi docense Áder János korábbi államfő Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.