Védett récéket lőttek le olasz vendégvadászok a kengyeli halastavaknál

Védett vízi madarakat lőttek le olasz vendégvadászok szerdán a kengyeli halastavaknál – közölte a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának területileg illetékes természetvédelmi őre az MTI-vel.

Monoki Ákos elmondta, hogy Magyarországon szeptember első napján kezdődik a vízi vadak vadászidénye. A szezon elején általában a récék – tőkésréce, kerceréce, csörgőréce -, valamint a szárcsa kilövésére van lehetőség. A vízi szárnyasok közül az előbbieken kívül zsákmányolható vetési lúd és a nagy lilik csak október végén, november elején érkezik ezekre a vidékekre.
A nemzeti park természetvédelmi őrszolgálata szúrópróbaszerűen ellenőrzi a vadászatokat. Ennek keretében tartották a kengyeli akciót is: egy szakember a növényzet takarásából figyelte az olasz vendégvadászokat. A külföldieket a természetvédelmi őr tetten érte, amikor azok az engedélyezett fajok mellett védett madarakat is elpusztítottak.
A szemle során kiderült: az olaszok egy fokozottan védett, 500 ezer forint természetvédelmi értékű cigányrécét, egy 50 ezer forint értékű védett kanalas récét, valamint öt, egyenként ugyancsak 50 ezer forint eszmei értékű védett barátrécét is lelőttek. Cselekményüket súlyosbítja, hogy az előbbi két faj a hazai védelem mellett nemzetközi egyezmények hatálya alá is tartozik – magyarázta Monoki Ákos.
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa elmondta, hogy az ügyben a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság öt olasz vadász ellen indított nyomozást, akiket előállítottak. A természetvédelmi szervezet a Közép-Tisza-Vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél is eljárást kezdeményez az érintettek ellen, természetkárosítás bűntett miatt – tette hozzá.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.