Több száz éves magokból telepített uszálykert

A Bristol városában épített alkotás több szempontból is különleges. Az üres kereskedőhajók gyakran földet használtak ballasztként.

A tengeren az egyensúly megtartása miatt holtteher kellett a hajókra, és ez volt a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás. Amikor pedig megérkeztek a kikötőbe, a földet a folyóba dobták, és felvették a szállítmányt. Ezek a kereskedők 1680 és az 1900 között bejárták az egész világot a ballasztként használt földben található magokat pedig elterjesztették minden állomáson. Egy brazil művész, Maria Thereza Alvesis felfedezte, hogy ezek a magok elültethetők, ha kihalásszák őket a folyók fenekéről. 2005 óta dolgozik a projekten, és mostanra sikerült szereznie egy használaton kívüli uszályt, melyen ezekből a növényekből állított össze egy kertet. Az alkotás célja arra felhívni a figyelmet, hogy az importált növények nem olyan veszélyesek a helyi flórára, mint ahogy azt a legtöbben gondolják. A magvak a világ minden tájáról gyűltek össze, a mediterrántól Észak-Afrikán át Délkelet-Ázsiáig.

-

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.