Több száz háztartás maradt áram nélkül

Több száz háztartás maradt áram nélkül, miután szerdára virradóra ismét kiadós esővel kísért szélviharok söpörtek végig Csehország egyes régióiban.

 A prágai közszolgálati televízió jelentése szerint az óránkénti 90 kilométeres sebességet is elérő szélviharok Dél- és Kelet-Csehországban fákat téptek ki, háztetőket, villanyvezetékeket rongáltak meg. Helyenként több mint 50 milliméternyi csapadék hullott rövid időn belül, amelyet a csatornák nem tudtak elvezetni. Több száz ház pincéje megtelt vízzel, és a tűzoltók beavatkozására volt szükség. Néhány helyen a víz elöntötte a közutakat is, és a kidőlt fák, letört ágak is akadályozzák a forgalmat. Fennakadások vannak a regionális vasúti közlekedésben is. A kieső szerelvényeket autóbuszokkal pótolták. Az anyagi károk nagyságáról nem közöltek adatokat. Ez immár a harmadik “viharos” éjszaka, és a meteorológusok szerint egész héten hasonló időjárás várható Csehország területén. Éjjelente sok ezer, a szokásosnál jóval nagyobb számú villámot regisztrálnak a meteorológiai állomások műszerei, ami a rendkívüli hőség következménye. Csehország szinte minden régiójában az elmúlt napokban megdőltek a hőségrekordok, és a meteorológusok előrejelzése szerint a kánikula nem múlik el egyhamar.

A kiadós esőzések következtében néhány helyi patak is kilépett a medréből, de a jelentések szerint nagyobb károk és problémák nem voltak, mindössze az utakat kellett megtisztítani a sártól és a hordaléktól. A rendkívül meleg idő azonban kedvez a kirándulóknak. Csehországban csütörtök és péntek állami ünnepnap, így a lakosságnak hosszú szabad hétvégéje van, ami ideális alkalom a pihenésre, a kirándulásra. A fürdőhelyek mindenütt telt házra számítanak.

Ajánlott tartalom

Az aszály vagy a belvíz veszélyeinek előrejelzésében is segíthet a HUN-REN ATK kutatói által kifejlesztett talajhidrológiai adatbázis

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézetének (HUN-REN ATK TAKI) kutatói elkészítették a HU-SoilHydroGrids 3D talajhidrológiai adatbázis 1.0 verzióját, amely új lehetőségeket nyújt országos léptékű környezeti problémák ‒ többek között az aszály, a belvíz és a vízmegtartás ‒ elemzésére irányuló kutatások számára. Munkájukat a Science of The Total Environment folyóiratban publikálták, open access formában.