Tömeggyártás a Sanyo új napelem-összeszerelő üzemében Dorogon

Megkezdődött a tömeggyártás a Sanyo dorogi napelem-összeszerelő üzemének mindkét gyártósorán. A beruházással a cég 300-nál több új munkahelyet létesített – közölte a vállalat az MTI-vel.

A cég tájékoztatása szerint a létesítmény Európa egyik legkorszerűbb napelem-összeszerelő üzeme, létrehozását uniós források és a magyar költségvetés is támogatta. A 4,5 milliárd forintos beruházást az Európai Unió és a magyar költségvetés közel 900 millió forinttal segítette – mondta el korábban, a fejlesztés indulásakor a társaság adminisztrációs vezetője. Horváth Csaba hozzátette, a “SOLAR III” üzembe állításával 2011 januárjára évente 315 Megawatt teljesítményű napelemet szerelnek össze és 30 százalékkal bővül az európai exportra termelő gyár kapacitása. A Solar III-as gyáregységet egy korábbi csarnokból alakították ki, termelőterülete 9.000 négyzetméter, 3,7 milliárd forint a technológiai fejlesztés értéke.

A Sanyo első magyarországi gyára 1999-ben épült fel a Dorogi Ipari Parkban, légkondicionálókat, mobil telefonok és kéziszerszámok akkumulátorait és tölthető elemeket készítettek, a foglalkoztatottak létszáma 2007-ben elérte az 1.350 főt. A társaság 2005-ben ide telepítette a napelem modulok összeszerelését, 2007-ben indult a második napelem gyár tömegtermelése. A mostani bővítéssel az üzem eléri a korábbi létszámot és a legnagyobb napelem-panel összeszerelő vállalat a Sanyo csoporton belül. A Sanyo gyártja jelenleg az egyik leghatékonyabb, fotovoltaikus napelemet, amely a visszavert fényt is hasznosítja, árnyékban is működik. A vállalat 2007-ben a világ napelemgyártói között a 10-11. helyet foglalta el, 2012-re az első négy közé szeretne kerülni.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.