Törött esernyőket hasznosítanak újra

Kottayam egy fűszerkereskedő kisváros India Kerala tartományában. Minden nyár óriási mennyiségű csapadékot hoz, évente 2,7 méteres átlagszinttel.

Júniustól szeptemberig tart a monszun, szinte folyamatos felhőszakadással és viharos szelekkel. David Kraemer mérnök és egyetemi tanár hat hónapot töltött a városban, és többek között az tűnt fel neki, hogy az USA-val ellentétben Indiában nem dobják el a vihar által megtépázott esernyőket. David fél éven keresztül tanulmányozta a hullámenergia hasznosítását az indiai technológiai intézetben. Kottayam utcáin sétálva feltűntek neki az esernyőszerelők. Az Egyesült Államokban gyakran találkozhatunk a szemétbe vagy csak az utcára dobott esernyőkkel, Indiában azonban inkább megjavítják őket. A kerékpárokkal is ez a helyzet, David a campuson öt-hat kis egyszemélyes bicikliszervízt talált. A bringák felépítésében is sok apró különbségre lett figyelmes. Fékezéshez a nyugaton használatos huzalos megoldással szemben fémrudakat használnak, ami sokkal tartósabb. A támasztó pedig nem a vázon, hanem a hátsó keréken található, így könnyebben szerelhető.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.