Történelmi mélypontra esett a napelemek ára

A napelemek árai globálisan csökkennek, és 2023 áprilisában a modulok ára a legalacsonyabb szintre esett kétéves mélypontra, annak ellenére, hogy erős a kereslet.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az Egyesült Államok Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriuma (NREL) új jelentést tett közzé, amely a fotovoltaikus energiaárakra, a telepítésekre és az importra vonatkozó alapvető referenciaértékekre összpontosít – számol be a PV Magazine. Az eredmények alapján globálisan nőtt az elmúlt időszakban a napelemek iránti kereslet. Kína továbbra is élen jár a telepítésben, 2022-ben az előző évhez képest 57 százalékos volt a növekedés, ami a globális kereslet 42 százalékát jelenti. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint a kínai telepítések többsége kisebb, elosztott projektekből áll, szemben a nagy, központosított, közüzemi méretű projektekkel. Az NREL elemzői 2023-ban világszerte 300 gigawattnyi, 2025-re pedig 400 gigawattnyi telepítést várnak. Az Egyesült Államokban a napenergia az új áramtermelő kapacitások 46 százalékát tette ki, ami a 2010-es 4 százalékhoz képest lenyűgöző arány. A napelemeknek azonban még sokat kell fejlődniük, hogy az energiaátmenet fő technológiájává váljanak. Az NREL szerint 2022-ben a fotovoltaikus eszközök a nyári nettó kapacitás 9 százalékát és az éves termelés 4,7 százalékát tették ki.

Kalifornia lépett előre a legmesszebbre a napenergia terén, ahol a villamosenergia-termelés 27,3 százalékát napenergiából állították elő. Amerikában a közüzemi méretű rendszerek esetében az előző évhez képest 13, a háztartási méretű napelemeknél pedig 6,3 százalékos drágulást figyeltek meg. A modulok ára ugyanakkor globálisan 2023 áprilisában kétéves mélypontra esett: az ár 2022 ősze óta folyamatosan csökken az erős kereslet ellenére. A Swanson-törvény néven ismert napelemes tapasztalati görbe logaritmikus formában mutatja a napelemmodulok átlagos eladási ára és a modulok kumulatív globális szállítása közötti kapcsolatot. Az NREL szerint az 1976 és 2022 közötti kumulatív szállítások minden egyes megduplázódásával átlagosan 22 százalékkal zuhant a modulár.

A globális szállítások 2022-ben jelentősen nőttek, a 2021-es teljes mennyiséghez képest 46 százalékkal, 283 gigawattra emelkedtek. A szállítások legnagyobb részét, 96 százalékát monokristályos szilíciumpanelek adták, szemben a 2015-ös 35 százalékkal. Az NREL jelentéséből az is kiderül, hogy Egyesült Államokban mára az import meghatározóvá vált. Joe Biden adminisztrációja ezen változtatna egy új importmoratórium segítségével.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.