Túlcsomagolt karácsony

Százezer tonna karácsonyi csomagolópapír fogy Európában. Ez a fölfoghatatlan mennyiség hulladékként távozik a háztartásokból és csak remélni lehet, hogy viszonylag nagy arányban végzi szelektív gyűjtőkben.

Az adófizetők könnyen megakadályozhatják, hogy a pénzük közvetlenül a szeméttelepre vándoroljon, azáltal, ha a kevesebb csomagolás mellett teszik le a voksukat. Nagy-Britanniában az ünnepek alatt a 365 ezer km-nyi papíron kívül 125 ezer tonna műanyag és tízmillió pulykacsomagolás, valamint 25 millió karácsonyi puding doboza landol a kukákban. A szigetország kormánya jelentősen csökkenteni akarja a brit háztartások mértéktelen karácsonyi szeméttermelését, amelynek elszállítása és tárolása komoly milliókat emészt fel a közpénzekből. A brit miniszterek ezért arról próbálják meggyőzni a kiskereskedőket és a gyártókat, hogy csökkentsék az ünnepek alatt felhasznált több millió tonnányi csomagolópapír mennyiségét. Az egyik lehetséges megoldás egy Svédországban már létező törvény, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy visszavigyék a használt csomagolást abba a boltba, ahol az árukat vásárolták. „Az adófizetők könnyen megakadályozhatják, hogy a pénzük közvetlenül a szeméttelepre vándoroljon, azáltal, ha a kevesebb csomagolás mellett teszik le a voksukat és, amikor csak lehet, az újrahasznosítást választják” – idézte Grant Shappst, a Welwyn Hatfield megyei választókerület elnökét a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása. A brit kormány hosszútávú célja a „zéró pazarlás gazdaságának” megteremtése, ahol az értékes és drága csomagolópapírok nem a szeméttelepen végzik.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.