Túlteljesítette az uniós hulladékhasznosítási célt a Recomplex

Tavaly 390 ezer tonna hulladékot gyűjtött be a Recomplex Egyesülés által koordinált nyolc nonprofit kft., ez a mennyiség 13 százalékkal haladja meg az uniós előírásokban szereplő elvárást – mondta az egyesülés sajtótájékoztatóján Balatoni Henrik igazgatósági elnök kedden Budapesten.

A begyűjtött anyag döntő többsége csomagolási hulladék volt, a teljes mennyiség begyűjtése 8,3 milliárd forintba került a múlt évben – tette hozzá Viszkei György igazgatósági tag. A Recomplex Kezelést Koordináló Szervezetek Egyesülését 2010-ben hozta létre a begyűjtéssel foglalkozó nyolc cég, amelyek hét típusú hulladékot – csomagolási-, gyógyszer-, növényvédőszer-, elektronikai-, akkumulátor és elem, valamint gumi hulladék – gyűjtenek be. Az országban egy év alatt 4,6 millió tonna hulladék keletkezik összesen.

Az egyesülés tagjai közül az Öko-Pannon Nonprofit Kft. foglalkozik a csomagolási hulladékok begyűjtésével, ebből tavaly 334 ezer tonnát vett vissza. Az uniós kötelezettség a keletkező mennyiség 56 százalékának a begyűjtése, a tény 61 százalék volt. A társaság 5,3 millió embert ér el a szelektív gyűjtő helyeivel, a gyűjtőpontokra évi 54 ezer tonna hulladékot helyeznek el.

A Körkoor Nonprofit Kft. gyűjti vissza a gumiabroncsokat, ebből 2.260 tonnát vett vissza 2010-ben. Ennek háromnegyedét az újrafutózó cégek vásárolták meg. Jelentőseb mennyiség – 24 ezer tonna – kerül visszagyűjtésre még elektronikus hulladékból, itt a hasznosítási arány 85 százalék. A Recomplex versenyt hirdetett a tagjaival kapcsolatban álló mintegy 4 ezer cégeknek, a cél az, hogy azok – létszámarányosan – minél több hulladékot gyűjtsenek össze, és adjanak tovább.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.