Új hulladékégető épülhet Budapesten

Terítéken van egy új hulladékégető építése Budapest déli térségében. Egy ilyen létesítmény harmadával-negyedével olcsóbban adja a hőt, mint egy hagyományos erőmű, igaz, elég komoly beruházásra van hozzá szükség. A vizsgálatok folynak, döntés még nincs.

Új hulladékégető épülhet Budapest déli térségében. A beruházásnak köszönhetően kevesebb lerakóra lesz szükség, és olcsóbb lehet a főváros távfűtése is. Ilyen létesítmény csak egy van Budapesten, de az ország egészében is. „Nagy szükség van a főváros térségében egy második hulladék-hasznosítóra, és ennyire közel soha nem is voltunk a megvalósításához” – mondta a Világgazdaságnak a Főtáv Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. Orbán Tibor tájékoztatása szerint egy hulladékégető harmada-negyede áron adja a hőt, mint egy hagyományos erőmű, és csökkenti is az ország gázfelhasználását is.

A Főtáv épp most dolgozik a rákospalotai és az észak-pesti hőközpontok összekapcsolásán. Az ötmilliárd forintos projekt jövő tavaszra zárul, ekkortól nagyobb szerep jut a rákospalotai hulladék-hasznosítóra a távhő-ellátásban. Hasonló szerepe lehet majd Dél-Pesten az új hulladék-hasznosítónak is, miután a dél-budapesti hőkooperációs rendszer részévé válhatna. Döntés azonban még nincs, és egy ilyen beruházás nagyon drága.

A beruházás a budapesti önkormányzatnál Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyetteshez tartozik. Lapunknak adott válasza szerint az önkormányzat 2020-ig köteles kidolgozni a BKSZT (Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep) projekthez kapcsolódóan a szennyvíziszap kezelésének hosszú távon is működő megoldását. Egy új égetőmű létrehozása az erre vonatkozó, korábbi ágazatszakmai javaslatok, illetve a szennyvíziszap kezelésének lehetőségeit vizsgáló tanulmány változatelemzésében szerepel.

Megvalósításának lehetőségét azonban még részletesen meg kell vizsgálni a hulladékáramok változása, illetve a fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetése miatt. Az esetleg megépülő erőművel kapcsolatos részletes adatok csak a fenti elemzések elkészülte után adhatók. Az erőmű építése már szerepel Budapestnek a tavasszal napvilágot látott terület-fejlesztési elképzelései között is, igaz, ott is csak tervként.

A dokumentumban a beruházás melletti fő érv a lerakott hulladék mennyiségének csökkentése azzal, hogy szükség lesz válogatóművekre is. E fejlesztések előkészületei már folynak, illetve egyes hulladékválogató és kezelő telepek létesítésére KEOP pályázatot nyújtott be a Fővárosi Önkormányzat. Folyik az égetőmű beruházási és megtérülési költségeinek a vizsgálata is, mégpedig szennyvíziszappal együtt, illetve egy telephelyen történő hasznosítással.

Az MVM ERBE szakértői három éve a hulladékok lerakásának, illetve égetésének előnyeinek és hátrányainak összevetésével megállapították, hogy hulladék-kilogrammonként 18 dekagrammos szerves anyag tartalmú – ÜHG-kibocsátási szempontból – szemétnek lerakóban, a fölött égetőben a helye.

forrás: vg.hu

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.