Új napenergia-projekt Kubában

A nyugati Pinar del Rio tartomány első napenergia-parkja kezd 2014-től kezdve fokozatosan becsatlakozni Kuba országos energiahálózatába, jelentették be szakértők.

A Pinar del Rio város mellett most is épülő napenergia-park kezdeti kapacitása 2,5 MW lesz, de ez később eléri majd a 15MW-t is, mondta a tudós Efren Espinosa, a projekt vezetője. Ez a százszázalékosan tiszta energiát előállító projekt újabb lépés a megújuló energiák használata felé, amelyek összhangban vannak a környezettel, mondta Espinosa. Kuba egy nemzeti programmal rendelkezik, amelynek célja, hogy elősegítse az alternatív energiaforrások használatát, és ezekkel helyettesítse a hagyományos fosszilis üzemanyagokat, amelyek ma sokkal drágábbak a nemzetközi piacon, fogalmazott. Idén Kuba már megnyitott egy a Pinar del Rió-i létesítményhez hasonló 2,6MW teljesítményű napenergia-parkot az ország középső részén található Cienfuegos tartományban. A Havannától 142 kilométerre lévő Pinar del Rióban a napenergia paneleket iskolák, egészségügyi központok és távoli közösségek áramellátására használják, írja a latin-amerika.hu.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.