Új orosz energiaprojektek Európában

Olaszországban a Rosznyefty és a LUKoil olajvállalatok társultak a közelmúltban a finomítószektorba, termékeik piacának bővítése reményében. A szintén orosz Gazprom-Nyefty közvetve Szerbia első szélparkjának létrehozásában vesz részt hamarosan.

Az olasz Saras finomító az orosz Rosznyefttyel szeretne vegyesvállalatot alapítani, hogy annak olajához hozzájutva bővíthesse portfólióját. Cserébe a hozzásegítené a Rosznyeftyet ahhoz, hogy az a Mediterráneumban is teret nyerjen. Az erről szóló előzetes megállapodást, amely a finomított olajtermékekről szóló eladási terveket is tartalmazza, a hét elején írta alá a két vállalat, írja az energiainfo.hu. A vegyesvállalat létrehozásának költségeiről egyelőre nem állapodtak meg, annyi konkrétum tudható, hogy a Saras Szardínia szigetén lévő Sarroch olajfinomítója kiváló stratégiai pont a Rosznyefty számára ahhoz, hogy új piacra léphessen be. Azt sem tudni, hogy a Saras végül eladja-e az orosz vállalatnak a szóban forgó finomítót, de felmerült ennek a lehetősége is. Novemberben az olasz cég a finomító ágazatát egy leányvállalatához irányította át, amit elemzők szerint könnyedén eladhat. Az érdeklődők között van az azeri állami SOCAR is.

Az európai finomítók az utóbbi időben nehéz helyzetbe kerültek Kína és India piachódítása miatt, ezért számosat közülük be kellett zárni. Egy másik olasz energiavállalat, az ERG például eladta egy szicíliai finomítóban lévő részvénycsomagját a szintén orosz LUKoilnak. Szerbiában a megújuló energiaszektorban segít be egy orosz cég. A Naftna Industrija Serbia, amelyben az orosz Gazprom-Nyefty 56,5 százalékos, irányító részesedést birtokol, szélparkot építene a szintén szerb Energowinddel. A két cég a napokban állapodott meg a beruházásról, amely a szerbiai Plandistében épül majd fel. Az országban az első ilyen telepen 34 generátor működik majd, összesen 102 megawatt energiát szolgáltatva. A két vállalat 50-50 százalékban veszi ki a részét a költségekből, ami 160 millió euró körüli összeg lesz. Ez tartalmazza az előkészítő munkálatokat és az engedélyezési eljárás költségeit is, írja az Interfax hírügynökség. A szélpark huszonöt év óta az első villamosáram-termelő létesítmény Szerbiában. A beruházás kezdetének és befejezésének időpontjáról még nincs információ, ezekről a cégek később döntenek.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.