Új uniós stratégia: nagyobb hangsúly a zöldenergián és a munkahelyteremtésen

A Magyarország számára létfontosságú beruházásokra is kitér az EU hosszú távú energiastratégiájáról szóló európai parlamenti (EP-) előterjesztés – állapította meg a szakbizottsági vita után, csütörtökön közzétett nyilatkozatában Gyürk András, a Fidesz EP-delegációjának vezetője.

Üdvözölte, hogy mind a Nabucco gázvezeték megépítése, mind az áram- és gázhálózatok összeköttetése kiemelt célkitűzésként jelenik meg a dokumentumban. Szerinte a jelentés nagyon helyesen szorgalmazza, hogy a következő hosszú távú uniós költségvetésben több forrás álljon rendelkezésre energetikai beruházásokra. Hangsúlyozta, hogy ezeket a többletforrásokat elsősorban olyan beruházásokra kell fordítani, amelyek ezrével teremtenek új munkahelyeket. A politikus úgy látja, hogy az eddigi támogatási programok nem mindig vették figyelembe az egyes energetikai beruházások munkahelyteremtő képességét.
Gyürk András felhívta a figyelmet arra, hogy a parlamenti előterjesztés a mostani formájában nem foglalkozik megfelelő mértékben a megújuló energiaforrásokkal, pedig azok érdemben csökkenthetnék az EU importfüggőségét.

Szorgalmazta, hogy az uniós tagállamok egyszerűsítsék és hangolják össze a megújuló energiaforrásokra vonatkozó engedélyezési eljárásokat. Magyarország számára ez azért fontos – tette hozzá -, mert egy megújulóenergia-beruházáshoz ma még átlagosan negyven különböző hatósági engedélyre van szükség.
Az unió energiastratégiájának kimunkálása terén jelentős munka vár a jövő év első felében esedékes magyar EU-elnökségre. Február elején külön uniós csúcstalálkozót szentelnek az energiapolitikának. A tagállamok képviselőinek egyeztetéseivel párhuzamosan az Európai Parlamentben is dolgoznak az energiastratégia sarokpontjainak kijelölésén, egyelőre még a szakbizottsági előkészítés szintjén.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.