Újabb atomerőművet zárnak be az Egyesült Államokban

A floridai Crystal River után újabb atomerőművet zárnak be az idén az Egyesült Államokban. Ezúttal a Kalifornia déli részén fekvő San Onofre két reaktorát nyugdíjazták. A nukleáris központ már 2012 januárja óta nem termel elektromos áramot, mert akkor radioaktív szivárgás miatt leállították.

A működtető Southern California Edison (SCE) cég, amely több ízben is megpróbálta elérni az amerikai nukleáris erőművek szabályozását felügyelő bizottságtól legalább az egyik reaktor újraindításának engedélyezését, de mivel a bizottság nem tartotta elegendőnek a létesítmény biztonságára vonatkozó garanciákat, az SCE jelentette, hogy 40 év után végleg bezárja az erőművet, írja az energiacentrum.com.

Barbara Boxer, Kalifornia demokrata párti szenátora nagy örömmel fogadta a San Onofré bezárását, mert szerinte az erőmű komoly veszélyt jelentett a San Diego és Los Angeles közötti Csendes-óceáni partszakasz több millió lakosának.

Az antinukleáris aktivisták még egyértelműbben fogalmaztak. „Erős üzenetet kaptunk, ami azt jelenti, hogy országunknak nincsen szüksége nukleáris energiára” – jelentette ki a Los Angeles Times-nak Shaun Burnie, a Föld Barátai szervezet részéről.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes energiatárolóra pályázna

Energiatárolóra pályázhatunk hamarosan a Napenergia Plusz Program keretében.